De Oekraïense vluchtelingen van de cruiseschepen Lisabelle en Cezanne aan de Havenstraat zijn gisteren verhuisd. De overplaatsing van de opvang voor vluchtelingen aan de Havenstraat werd eerder uitgesteld. Deze week was het echt tijd voor de tijdelijke bewoners om te verhuizen, maar niet nadat de bewoners van de Havenbuurt hartelijk werden bedankt voor hun gastvrijheid.

Inmiddels zitten de vluchtelingen in de nieuwe opvanglocatie Saendenborg, voorheen het UWV-kantoor aan de Rustenburg in het centrum van Zaandam. Deze nieuwe opvangplek biedt plaats aan 450 vluchtelingen die hier maximaal drie jaar kunnen verblijven. In tegenstelling tot de cruiseschepen hebben de bewoners hier wel een eigen kookgelegenheid en ruimere kamers.

De beslissing om Saendenborch als tijdelijke opvanglocatie te gebruiken, werd genomen door de eigenaar van het pand. Dit omdat het pand gedurende enkele jaren leegstond en in afwachting staat van een transformatie naar woningen en shortstay-appartementen. Het Rijk draagt de kosten voor de verbouwing die hiervoor nodig is.

De cruiseschepen hebben inmiddels het ruime sop gekozen. We gaan de schepen aan de Havenstraat missen, maar via deze link kun je de Lisabelle volgen richting haar eindbestemming.

Judith Friso zwaaide Cezanne uit:

Door Silva Honig