Magid & Anko: Een ondenkbare match ❤️

Een Afghaanse vluchteling die als vrome moslim zijn nieuwe familie vindt bij een homo-echtpaar?

Ja, dat kan!

Lees het verhaal van Magid, Anko en Pieter, die elkaar ontmoetten in De Sluis.

De Sluis is de locatie waar Zaankanters en nieuwkomers elkaar leren kennen en Nederlands oefenen. Vanuit deze ontmoeting ontstaat vaak veel meer dan alleen praktische hulp. Een simpele ontmoeting kan twee op het oog onverenigbare werelden samenbrengen:

Hoe lang wonen jullie al in Zaandam?

Anko: Ik ben in 1972 vanuit Groningen in Zaandam komen wonen om in het basisonderwijs te gaan werken. Ook in die tijd was het al moeilijk om voldoende leerkrachten te vinden, met name in de grote steden. Werd je leerkracht, dan kreeg je vrijstelling van militaire dienst.

Magid: Ik woon vanaf februari 2016 in Zaandam. Eerst in het Veldpark en daarna op de boten in de Achtersluispolder en later bij mijn zorgfamilie, zoals ik Anko en zijn man Pieter noem.

Hoe hebben jullie elkaar gevonden?

Anko: Vanaf begin 2016 ben ik taalvrijwilliger, toen nog in de vrijwilligerslocatie bij de opvang op het Hembrugterrein, later in de Noorderkerk en vervolgens bij de Sluis in de Achtersluispolder. In de Achtersluispolder heb  ik Magid ontmoet tijdens de taallessen, samen met een paar Afghaanse vrienden van hem.

Magid: Wij hebben elkaar ontmoet in de vrijwilligerslocatie de Sluis, waar Zaankanters en nieuwkomers elkaar ontmoeten en Nederlands oefenen. Vanuit de Sluis ontstaat vaak veel meer dan alleen praktische hulp. Doordat ik Anko leerde kennen, bouwden wij een band op en mocht ik af en toe komen eten. Later mocht ik ook bij hen, mijn zorgfamilie, logeren. Op een gegeven moment had mijn zorgfamilie werk voor mij gevonden in een hotel bij Schiphol en tegelijkertijd werd ik overgeplaatst naar een azc in Limburg. Vanaf dat moment mocht ik bij mijn zorgfamilie komen wonen, zodat ik toch elke dag naar mijn werk kon gaan. Ik ben meerdere keren overgeplaatst naar verschillende azc’s, maar mijn thuis is tot op heden bij mijn zorgfamilie in Zaandam. Ik ging alleen naar het azc om wekelijks te stempelen.

Wat betekent de Sluis voor jou?

Anko: De Sluis is voor mij een plek waar ik vluchtelingen kan ontmoeten en hen kan helpen bij het leren van de Nederlandse taal. Het is fijn om een positieve bijdrage te leveren aan de integratie in de Nederlandse samenleving. Ik heb van dichtbij meer inzicht gekregen in de problemen waar asielzoekers tegenaan lopen. Ik weet door de Sluis nu meer over de moeilijke en lange weg die vluchtelingen hebben moeten afleggen, soms “geholpen” voor veel geld door onbetrouwbare smokkelaars,  gevolgd door het te lang moeten wachten op wel of geen verblijfsvergunning.

Magid: De Sluis betekent voor mij een plek waar je taalles kunt volgen, maar ook een plek waar je sociale contacten kunt leggen met Nederlandse mensen. Zonder de Sluis had ik Anko en Pieter waarschijnlijk nooit ontmoet.

Waar vroeg/bood je hulp voor? Wat heeft jullie contact je opgeleverd?

Magid: Ik wilde graag hulp bij het leren van de Nederlandse taal en ik wilde graag meer weten over de Nederlandse cultuur. Doordat ik contact kreeg met Anko en Pieter, hebben wij veel leuke dingen gedaan, zoals een bezoek aan Artis, Terschelling en de Keukenhof. We hebben samen vaak gefietst en een paar keer gekampeerd. Ook heb ik leren varen.

Door Anko en Pieter ben ik opgenomen in de familie en heb ik ook enkele buren en vrienden leren kennen.

Anko: Tijdens het geven van de taallessen leerde ik Magid verder kennen en ik zag toen dat het niet echt goed met hem ging. Ik besloot toen  dat “leuke dingen doen” ook bij kennismaken met Nederland hoorde. Dus gingen we samen fietsen naar het Twiske, varen met onze sloep en af en toe met de auto naar het strand.

Wat heeft deze match je nog meer gebracht?

Magid: Het contact heeft er verder voor gezorgd dat ik een half jaar heb kunnen werken in een hotel bij Schiphol en dat ik stage heb kunnen lopen bij de Pizzabakkers in Zaandam. Ik heb daar ook een certificaat behaald.

Anko:

Magid. Een vrome (hetero) moslim. Wonend bij een (homo) echtpaar. Kan bijna niet bestaan, zou je zeggen. Maar het bestaat.

Wij zijn de CP’s  (Care Papa’s) zoals hij ons noemt. Hij is de “asielzoon” waar wij heel trots op zijn en van wie wij onverkort houden. Dankbaar dat hij in ons leven is gekomen.

Wat heb je over elkaars cultuur geleerd?

Magid: Wat ik in Nederland heb gezien en gevoeld, is dat je hier je eigen leven kunt leiden en je eigen mening mag hebben. En dat de mensen vrij zijn en je veilig over straat kunt lopen, zonder bang te zijn voor bomaanslagen.

Wat ik vreemd vind in Nederland, is dat oudere mensen alleen wonen. Dat zou in mijn land niet gebeuren.

Anko: Magid heeft ons verteld en laten zien dat moslim zijn vooral te maken heeft met het hebben van respect en niets te maken heeft met geweld. Sinds wij Magid in huis hebben, doen wij ook onze schoenen uit, iets waarvan we altijd wel vonden dat het zou moeten, maar we deden het gewoon niet.

Magid: “Wat ik in Nederland heb gezien en gevoeld, is dat je hier je eigen leven kunt leiden en je eigen mening mag hebben.”

Waardoor voel jij je thuis in Zaanstad?

Magid: Tijdens mijn verblijf in Nederland ben ik vooral in Zaandam geweest en ik ken hier inmiddels veel mensen. Dat maakt dat ik mij hier thuis voel. De Zaankanters die ik ken, zijn vooral lieve mensen, die mij ook ondersteunen bij de terugkeer naar mijn land.

Heb je een wens?

Magid:

Ik zou heel graag in Nederland mijn toekomst willen opbouwen samen met mijn Nederlandse familie en vrienden, maar de IND vindt dat ik terug moet naar mijn land, waar ik niet veilig kan leven.

Anko: Ik hoop dat Afghanistan in de toekomst een land wordt, waar Magid veilig kan wonen, maar dat zal helaas nog wel een tijd duren.

Noot van de redactie: Eerder schreven wij het artikel: Magid bestaat. Magid is na vier jaar procederen inmiddels terug in Kabul. Het contact met Anko en Pieter is nu nog beperkt, omdat er niet altijd internet aanwezig is. Een Afghaans contact raadt ons aan Magid alleen met zijn voornaam te vermelden.

Magid Pizza

Vorige maand brachten we de match tussen Motasem en Leendert in beeld.

 

Deel dit artikel:

Een reactie

  • Nanny Peereboom

    ik vind het zo erg dat Magid hier niet kon blijven. Het zal moeilijk voor hem zijn om in Afghanistan te wennen aan de onvrijheid, zeker omdat hij hier zo genoot van de vrijheid waarin wij hier in Nederland leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *