Markt Zaandam zaterdag weer voor alle kramen

De beperkingen voor de markt in Zaandam op zaterdag zijn vanaf komende zaterdag voorbij.

Alle kramen – dus ook non-food – mogen weer op de markt staan.

Eind maart besloot Zaanstad dat de markt voorlopig niet door kon gaan vanwege de kans op corona-besmettingen.

Begin april kwam de markt met alleen food-kramen en voorzieningen om de anderhalve meter te garanderen: alleen kramen aan de zijkanten, minder personeel, geen verkoop van warme producten en geen plek om eten te nuttigen. De ‘nieuwe’ markt was een initiatief van de marktmensen zelf.

Vanaf eind mei werden op de donderdagmarkt ook weer non-food-kramen toegelaten. Zaanstad:

“De marktondernemers hebben zelf voorgesteld om de kramen kleiner te maken. In plaats van 12 meter zijn ze nu maximaal 8 meter breed. Zo is er genoeg ruimte voor de non-food kramen én kunnen bezoekers 1,5 meter afstand houden.”

De kleinere kramen is een tijdelijke oplossing. Zaanstad wil meer ruimte op de Rozengracht “door de bankjes en fietsenrekken aan het begin en het einde van de Rozengracht weg te halen.” Deze zouden sowieso verdwijen als de bouw van de Rozengrachttoren zou starten.

“Natuurlijk moeten er in de omgeving wel voldoende andere plekken zijn voor fietsers om hun fiets te stallen. Totdat deze plekken er zijn, blijven de fietsenrekken staan.”

Over het al dan niet toelaten/gedogen van de bloemenkraam op het stukje Rozengracht naast de markt ontstond vervolgens ophef. Die bloemenkraam komt dus ook weer terug.

Foto boven: de laatste echte markt eind maart, onder de corona-markt. (foto’s: De Orkaan)

laatste corona markt zaandam 23 mei 2020

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *