Weet je nog? Zaanstad lanceerde begin 2018 het ambitieuze plan om 16 grote woningbouwprojecten te versnellen. Totaal ging het om zo’n 5.400 woningen. Elk project zou vervolgens binnen drie jaar van start gaan.

Daarna werd nog drie keer een rijkssubsidie voor een ‘bouwimpuls’ binnengehaald. Het ging om 1.900 woningen in Zaanstad-Noord (12 projecten), 4.700 in Zaandam centrum (20 projecten) en 1.700 in Kogerveld (5 projecten). En daarbij kwamen plannen voor 10.000 woningen in de Achtersluispolder (inmiddels teruggeschroefd tot 2.500).

In deze serie #ZaanstadBouwt onderzoekt De Orkaan de status van de woningbouwprojecten. Moet het bestemmingsplan nog worden goedgekeurd, is de omgevingsvergunning verleend, is de bouw al gestart, zijn de woningen al opgeleverd of is het project slechts gebleven bij een ‘Zaanse droom’. De Orkaan zoekt het voor je uit.

Vandaag: Hembrugterrein in Zaandam – Bestemmingsplan

Wat? Waar? Wanneer

Er zijn plannen om op het voormalig industrieterrein rond de 1.000 (misschien wel 1.100) nieuwe woningen te bouwen. Zaanstad werkt samen met de ontwikkelcombinatie Hembrug Zaandam B.V., bestaande uit ABC Planontwikkeling, LIFE Europe en Ten Brinke, aan de ontwikkeling van het Hembrugterrein. In 2018 werd het terrein door het Rijksvastgoedbedrijf verkocht aan ABC Planontwikkeling voor 41 miljoen.

Het bouwen van nieuwe woningen op het Hembrugterrein is in tweeën geknipt. Zaanstad maakt eerst een bestemmingsplan voor het noordelijke stuk waar ongeveer tweede derde van de woningen moet komen. Daar zou ook een woontoren van 45 meter kunnen komen. Eerder werd het bestemmingsplan voor het hele gebied vernietigd door de Raad van State na onder meer bezwaren van het Havenbedrijf Amsterdam.

Huidige status project

Op het terrein komt sociale huur (20 procent van het totale aantal), vrije sector huur- en koopwoningen (voornamelijk appartementen) en een klein aantal eengezinswoningen. Naast de woningen zullen ook buurt- en werkvoorzieningen op het terrein worden gevestigd, wat volgens de Rijksoverheid 650 arbeidsplaatsen oplevert. Wethouder Wessel Breunesse liet in oktober vorig jaar weten:

‘Ik ben er trots op dat we dit mooie plan nu mogen voorleggen aan de gemeenteraad. Het Hembrugterrein is een unieke plek, waar in de toekomst wonen, werken, kunst, cultuur en natuur hand in hand gaan.’

Op 6 april heeft de gemeenteraad het Herstelbesluit bestemmingsplan Hembrug Noordelijk deel vastgesteld, waarin enkele wijzigingen zijn aangebracht om tegemoet te komen aan de belangen van de bedrijven. Het plan blijft echter in essentie hetzelfde. Het Herstelbesluit ligt ter inzage tot 25 mei.

Onlangs zijn drie architectenbureaus geselecteerd voor de eerste nieuwbouwprojecten op het Hembrugterrein, elk met een eigen stijl: Moke Architecten, Mix Architectuur en Levs Architecten. Moke Architecten is verantwoordelijk voor het ontwerp van Blok 1A en 1B, gelegen in de noordwesthoek van het terrein. Het nieuwbouwproject zal ongeveer 150 sociale huurappartementen omvatten, verdeeld over twee gebouwvolumes.

Verwachting

Het doel is om in 2023 de omgevingsvergunningen voor bouwen klaar te hebben voor enkele nieuwbouwprojecten, zodat de bouw in fasen kan beginnen vanaf 2024. De opleveringsdatum is nog niet bekend, maar gezien de planning zal dit nog wel even duren.

Bron: Hembrug Ontwikkelt – Locatie nieuwbouw Blok 1A en 1B Noordelijk deel Hembrug

Bron: Hembrug Ontwikkelt – Studiemaquette, nieuwbouwontwerp Blok 1 Moke Architecten