‘Meesterlijke’ Bach door Eik en Linde in Vermaning

Barokensemble Eik en Linde is in Zaandam geen onbekend fenomeen, want deze musici begeleiden al sinds 2002 het koor Collegium Vocale Zaandam tijdens de maandelijkse Bachcantates, op zaterdagnamiddagen in de Bullekerk.

Maar nu traden ze zaterdagavond op bij de Nieuwe Huys-concerten van Roel Stern, in de Doopsgezinde Vermaning in de Westzijde. De organisator is fluitist in dit muziekgezelschap, dat speelt op instrumenten – of replica’s – uit de tijd van Bach.

Door Winnie de Wit / foto’s: Jan Lapére

Het was voor Eik en Linde de aftrap van hun nieuwe concertserie ‘Meesterlijk veelzijdig’, met concerten en cantates* van Johann Sebastian Bach. En deze titel dekt de lading geheel: we hoorden een meesterlijk uitgevoerd, afwisselend programma, met o.a. delen uit verschillende cantates – prachtig vertolkt door alt-mezo Merel van Schie – en een deel uit Die Kunst der Fuge. Daarnaast klonk het Dubbelconcert in c klein en als vrolijkmakende, spetterende afsluiting het Vijfde Brandenburgse Concert in D groot.

We zagen Roel Stern nu eens in zijn rol als musicus – en dat deed hij fantastisch. En zonder de andere leden van het ensemble tekort te doen, vielen artistiek leider Franc Polman op viool ons op met zijn prachtige spel, en was klavecinist Mario Sarrechia fabelachtig goed op dreef in het Vijfde Brandenburgse Concert.

Deze serie zal nog worden gespeeld in Hoorn, Heiloo, Terschelling, Leeuwarden en Schermerhorn – zie eiklinde.nl voor de speeldata. Ook staan daar de data en speelplekken op van de Johannes Passion en de Matthäus Passion.

* zie reacties

eik en linde bach 2 jan lapere

eik en linde bach 3 jan lapere

eik en linde bach 4 jan lapere

Deel dit artikel:

Een reactie

  • Winnie de Wit

    Waar ‘aria’s’ staat, hoort ‘cantates’ te staan, er was slechts 1 aria te horen, nl. de aria ‘Ich will auch mit gebrochnen Augen’ uit de cantate ‘Mit Fried und Freud ich fahr dahin’. Allemaal echt prachtig vertolkt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *