De emissievrije zones staan voor de deur. Vanaf 1 januari 2026 worden in het winkelgebied van Zaandam alleen ‘schone’ vracht- en bestelauto’s toegelaten. In Krommenie en Wormerveer is de maatregel uitgesteld. De zero emissie zones zijn onderdeel van de EU-klimaatdoelstellingen om in 2050 volledig klimaatneutraal te zijn.

In deze serie over de zero emissie zones (ZEZ) houden we interviews met raadsleden uit Zaanstad. Dit biedt jou de kans om meer te weten te komen over de standpunten en visies op de maatregel. Vandaag gaat De Orkaan in gesprek met Melchior Mattens (PvdD).

Wie is Melchior Mattens

Melchior Mattens is sinds 2020 fractievoorzitter voor Partij voor de Dieren (PvdD) en woont voor het grootste deel van zijn leven in Zaandijk. Hij houdt zich als raadslid onder andere bezig met duurzame stadsontwikkeling, dierenwelzijn en milieubescherming. Hij is een uitgesproken voorstander van de ZEZ.

Benieuwd naar het Interview? Klik dan op het audiofragment hier beneden:

Hoe hoopt Melchior Mattens dat het verkeer en de logistiek er in 2030 uitziet in de centra van Zaanstad? Bekijk het in de video hier beneden:

Meer lezen over de emissievrije zones? Bekijk die artikelen hier.

Door: Nick Boeske (De Orkaan). Info: interview Melchior Mattens. Foto & video: Nick Boeske. Muziek: Hans van Gelder & Hans Wesseling.