Meldpunt Vuurwerk stopt ermee

Dit jaar geen Meldpunt Vuurwerk. Na zeven jaar vinden ze bij GroenLinks dat het niet meer nodig was omdat de politiek geregeld heeft dat gemeenten het afsteken van vuurwerk aan banden kunnen leggen.

Tegen de NOS zei de Rotterdamse wethouder Arno Bonte die een van de oprichters was: “We hebben ons doel bereikt. Lange tijd gaf de politiek in Den Haag niet thuis, maar inmiddels zijn er gelukkig wel maatregelen genomen om vuurwerkoverlast aan te pakken.”

Gemeenten kunnen zelf vuurwerkvrije zones instellen, desnoods in de hele gemeente, of kunnen via buurtinitiatieven delen van de gemeente ‘vrijwillig’ vuurwerkvrij maken.

Ook in Zaanstad is een dergelijk voorstel gedaan. Een eerder initiatief met vuurwerkvrije zones in de gemeente misluklte wegens gebrek aan handhaving.

Het verzet tegen vuurwerk kreeg extra steun toen de Onderzoeksraad voor Veiligheid een verbod op vuurpijlen en knalvuurwerk voorstelde (wat het overigens niet gehaald heeft).

We begrepen overigens ook dat het meldpunt te maken kreeg met talrijke hack-pogingen waardoor de voortzetting ook in gevaar kwam.


Dit schreef De Orkaan de afgelopen jaren over het Meldpunt Vuurwerk


 

Deel dit artikel:

2 reacties

  • hans van loo

    De lamlendigheid van de overheid over het wel of niet afsteken van vuurwerk en het zwichten voor de commercie beu.Dat zal de ware onderliggende reden kunnen zijn.
    Want wat is er nu eigenlijk bereikt,GL? Gemeenten die er niks mee doen of al bij voorbaat aangeven dat handhaving onuitvoerbaar is. Dus dan laat je het maar zo.

  • Freek Willem

    Wat een moeilijk gedoe over een extreem korte vuurwerk periode. Zijn er geen belangrijkere dingen te doen dan op een knallen te letten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *