Meldpunt vuurwerkoverlast.nl weer open

Vorig jaar werd in de Zaanstreek bijna 1400 keer melding gemaakt van vuurwerkoverlast, 1200 van die klachten kwamen uit Zaanstad, Oostzaan en Wormerland waren ieder goed voor zo’n 100 klachten.

Ook dit jaar is het digitale meldpunt vuurwerkoverlast.nl voor de vijfde keer open. Het meldpunt is een initiatief van 30 lokale GroenLinks-fracties, waaronder GroenLinks Zaanstad.

Gisteravond, 25 december stond de Zaanse teller al op 50.

Bij het meldpunt kunnen digitaal overlast, schade of gevaarlijke situaties door vuurwerk worden gemeld. GroenLinks wil met het meldpunt de overlast in kaart brengen:

“Jaarlijks wordt er voor miljoenen euro’s aan schade veroorzaakt door vuurwerk en hebben er duizenden mensen last van. GroenLinks gebruikt de meldingen om te pleiten voor meer maatregelen tegen vuurwerkoverlast.”

GroenLinks-raadslid Romkje Mathkor is een voorstander van professionale licht- en/of watershows die het milieu zo weinig mogelijk te belasten: “Dan zijn we af van de gewonden, overlast en schade.”

Vorig jaar kwamen er bij het meldpunt vuurwerkoverlast.nl uit het hele land ruim 89.000 vuurwerkklachten binnen aldus GroenLinks. Dat was een stijging van 18.000 ten opzichte van het jaar daarvoor.

Twee jaar geleden had zich juist een daling van de overlast ingezet, vanwege het instellen van vuurwerkvrije zones in veel gemeenten en het beperken van de afsteektijden op Oudejaarsdag.

Deel dit artikel:

7 reacties

 • Broekjevol de 3e

  Er zijn toch gemeentes die beweren dat de overlast niet minder werd ondanks de vuurwerk vrije zones.
  In Tilburg als voorbeeld is om die reden nu ook geen vuurwerk vrije zones meer.
  Buiten dat, de meeste klachten over overlast van vuurwerk gaat over gevallen die al verboden zijn. Lijkt mij dat er eerst maar eens gekeken moet worden om die op te lossen in plaats van te kijken hoe het in zijn totaal verbannen kan worden.

 • Remco

  Broekjevol de 3e je slaat de spijker op zijn kop, ik ben een vuurwerk liefhebber maar meeste slachtoffers/overlast komt toch echt van het niet legale spul dat al verboden is.

 • Conny

  Hilversum heeft dit jaar een vuurwerkverbod voor het centrum. Het gevolg is dat ze uitwijken naar de andere buurten. Mijn hond en katten vliegen vandaag tegen de muren en ramen op vanwege de harde knallen. Vuurwerk moet verboden worden en door de gemeente op een bepaalde plaats worden afgestoken. Voor dieren is het een kwelling!

 • Marion

  Ik ben het helemaal met jou eens Conny!!! Mensen die eerder afsteken illegaal of niet moeten gewoon zwaar beboet worden!!
  Lekker egoïstisch om geen rekening met anderen te houden!
  Van mij mag het afgeschaft worden!!!
  Kan nu al niet normaal met mijn honden over straat, ze doen hun behoefte niet eens met die achterlijk harde knallen wordt elk jaar erger.
  Laat het maar aan professionals over op 1 centraal punt dan is het voor iedereen feest en niet alleen voor de asosialen.

 • Hans Mandjes

  En weer is het zo ver, zwaar vuurwerk in de wijk Plaszoom en de Knollendammerstraat in Wormer, ik heb de politie al geinformeerd. Zal blij zijn als er eens een verbod op het afsteken van vuurwerk komt.

Reageren? Ja, graag! Houd je aan onze regels

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *