Vanmiddag barst de kleine zaal van het Zaantheater weer uit zijn voegen van letters die woorden vormen, waarmee boeken zijn geschreven en liedjes zijn verrijkt.

Met een kinderboekenspecial ter gelegenheid van de Kinderboekenweek 2019, wordt het publiek verrast, gekieteld en verwend. En wij zijn erbij!

Vanuit de coulissen proberen wij onzichtbaar te blijven, terwijl we aan alle kanten het podium belichten, zodat jij – ja, jij! – er ook een klein beetje live bij kan zijn.

Om 16:00 uur gaan we van start, en vanaf dat moment vullen wij dit bericht aan met foto’s, filmpjes en tekst. We gaan bijna van start maar maakten achter de schermen alvast een klein minuutje (zenuwen, joh!):

Traditioneel wordt elke Salon geopend met een versie van Mens Durf te Lezen, een variatie op het beroemde lied dat Zaankanter Dirk Witte honderd jaar geleden schreef. Dit keer zingen Fien van Kollenburg en pianist Guus Westdorp de letters uit het boek.

Geestelijk moeder van de Salon, Anta Gundlach vertelt over Kieviet: Dik Trom: “Op het Zaanlands Lyceum zouden er verplichte Dik Trom-lessen moeten worden gegeven.”

Vanuit onze schuilplaats in de coulissen

De Zaanse kinderboekenschrijfster Marjolijn Hof wordt geïnterviewd door gastheer Hans Kuyper. Marjolijn Hof hield kort geleden de vijftiende Annie M.G. Schmidtlezing. Ze las heel veel als kind:

‘Ik had geen ideale jeugd, maar op boekengebied zat het goed.’ Een boek lezen was alsof je iemands hand vasthield: ‘Je wereld kan heel groot worden door te lezen. Je bent een tijdreiziger of een wereldreiziger. Je krijgt toegang tot oneindig veel.’

Een heerlijk lief liedje tussendoor van Daphne Groot en Guus Westdorp

Joke Linders (schrijfster van Het ABC van Annie MG) wordt geinterviewt door Hans Kuyper:

‘Als je voor kinderen wil schrijven moet je niet op je hurken gaan zitten, je moet terug gaan naar je gevoel.’

 

 

Jaaaaa! Musical Madness heeft Dikkerdje Dap genageld!