Merel Kan: Beste Joost… (briefje aan het ‘Hoofd Communicatie’)

Hoi Joost, 

Je mailde me gisteravond: 

‘Beste Merel,

Bijna dagelijks scan ik als hoofd communicatie de lokale pers en social media.

Vandaag kwam ik het artikel tegen dat jullie geplaatst hebben en wat gaat over dat Marvin Polak corona heeft.’ 

Volgens mij hebben we niet eerder kennisgemaakt, maar je werkt bij OVER-gemeenten en blijkbaar tutoyeren we elkaar. Prima. Je bent ontstemd over het artikel en je ‘vroeg’ om een reactie. Wie ben ik om het ‘Hoofd Communicatie’ Joost Baljé iets te weigeren? 

Maandag kwam naar buiten dat burgemeester Marvin Polak corona heeft. Dat meldden we via De Orkaan. ‘Ongevraagd’ stel jij, en dat is waar. Doorgaans vragen we geen toestemming als het gaat om het plaatsen van openbaar nieuws. Het werd verteld tijdens de raadsvergadering door plaatsvervangend voorzitter René Blokzijl. Die vergadering is openbaar. Dit is geregeld in de Grondwet en in de Gemeentewet. We gaan er eigenlijk vanuit dat iedereen dat weet en zeker een Hoofd Communicatie. Maar dat lijkt toch anders te liggen. Je typt namelijk dat je wel weet dat het tijdens de raadsvergadering is gezegd: 

‘En daarmee is het publiekelijk geworden voor enkele online kijkers.’ 

Maar daarna zeg je iets geks:

‘Maar het feit dat jullie dit overnemen en plaatsen in jullie uitgave, schendt de privacy regels.’

Joost, help me even, wat bedoel je precies? Bestaat er zoiets als een ‘beetje openbaar’? Had de mededeling van Blokzijl geheim moeten blijven omdat slechts ‘enkele online kijkers’ getuige waren?

‘Je zult begrijpen dat ik hier totaal niet blij mee ben en ik zie dan ook graag een reactie hierover tegemoet.’ 

Beste Joost, we zijn er bij De Orkaan niet om jou of je collega’s blij te maken. We zijn er niet om op te schrijven wat jij wil en we zijn er niet om onder de pet te houden wat jou niet uitkomt. We zien het als onze taak om nieuws te brengen uit de Zaanstreek. Wij behoorden tot de ‘enkele online kijkers’ omdat we het de moeite waard vinden om mee te kijken met het bestuur. En als daar nieuws uit voortvloeit dan brengen we dat.

Een beste groet van Merel Kan 

PS. Ik zag dat jullie op zoek zijn naar een Senior Communicatieadviseur en ik hoop dat de functie snel wordt ingevuld.

Deel dit artikel:

37 reacties

  • Joost stuurt een mail met zijn mening over het gepubliceerde artikel dat de burgervader van Oostzaan corona heeft.
   Dan wordt er een artikel in de Orkaan geplaatst met een antwoord daarop.
   Zitten wij als lezer van de Orkaan op dit soort artikelen te wachten. Ik denk het merendeel niet en ook vind ik dit erg onprofessioneel.

   • Friso Kooijman

    Goedenavond,

    Ik denk wel dat je op deze openheid moet zitten te wachten. Wat er namelijk gaande is in “overheids-communicatie-land” is dat deze medewerkers voorbij gaan aan het feit dat er vrije nieuwsgaring en vrije pers bestaat in Nederland.

    De bewuste communicatie medewerker probeert nu de redactie onder druk te zetten over een stukje vrije nieuwsgaring en publicatie (vrijheid van pers) zonder dat die medewerker zich aan de vrijheid van pers denkt te kunnen houden.

    Er zijn namelijk nogal wat overheden die trachten de pers en vrije nieuwsgaring te blokkeren met behulp van communicatie medewerkers. Dat is niet goed.

    Daarom wil je dit wel graag weten denk ik.

 • S de Boer

  Wat een onprofessionele post dit. Heel kinderachtig.

  • Bep Hogendorp

   Ja mee eens. Zie geen enkel nut buiten persoonlijke aanval…

   • Suzanne Serton

    Dhr. Balje kent de wet niet voldoende. Hij wil openbare informatie verdoezelen en een journalist onder druk zetten. Het is kwalijk en geeft te denken wat er bij gemeente Oostzaan nog meer verdoezeld wordt. Merel handelt in het Zaanse belang dit aan licht te brengen en zo aan de kaak te stellen. Ook zie ik niet hoe Merels handelen onprofessioneel is. Het is haar taak als journalist.

 • Jack Woestenberg-van Dalen

  Kijk Merel, zó hoort het. Vol erin en gaan … Vroeger deed Kompas zoiets ook nog wel eens, maar dat is verleden tijd met Van Stigt en Van Wijk, die kabbelen liever over koetjes en kalfjes. Respect voor de manier waarop de ”communicatie” leert wat communiceren is. Heerlijk!

  Lang leve de persvrijheid, of de heren en dames communicatoren er nu blij mee zijn of niet!

  Jack Woestenberg-van Dalen

  • Louis Dirksen

   En zo is het maar net!

   Bij Actief dat later Kompas ging heten waren we aanvang jaren negentig nooit te beroerd om te vertellen wat de bestuurders in Landsmeer en Oostzaan weer uitgevreten hadden. En dan ook nog elke week een mooie voetbalrubriek. En voorlichters (voorliegers??) bestonden toen niet. Gemeentebestuur en zijn vertegenwoordigers stonden de pers normaal te woord, open en eerlijk. Goed voor zeer veel leesplezier in de regio, want er ging er natuurlijk wel eens de mist in.

   Al met al begint Oostzaan met haar handelen in de afgelopen maanden behoorlijk door het bestuurlijke nulpunt te zakken.

   Dit zou een mooie slot zijn geweest van mijn columns uit die jaren maar ik vrees, gezien jouw visie op Kompas, dat die zin anno 2021 de drukpers niet zou hebben gehaald…..

 • Lokie Leo de Boer

  Ja communicatie-hoofd.. als je denkt dat bij zo’n dig. streekblad alleen maar slome duikelaars en sufkutjes zitten sla je het plankje helemaal mis. 🤗

 • Caroline Boone

  Tja, meneer Joost, hoofd communicatie gemeente Oostzaan, probeert nog wat herstelwerk te doen… Oeps… Mislukt!

  Well done Merel!

  • R. Kreuger

   ‘Maar het feit dat jullie dit overnemen en plaatsen in jullie uitgave, schendt de privacy regels.’
   Dus de gemeente Zaanstad mag de privacy regels wel schenden. En daarna, je hebt toch niks te doen, de grondwet en gemeentewet schenden.

   • Nu is het wel zo dat Zaanstad en Oostzaan verschillende gemeentes zijn.

   • Friso Kooijman

    Goedenavond,

    Zelfs als het niet was genoemd in de raadsvergadering en men was erachter gekomen dan viel het onder de noemer “vrije nieuwsgaring” . Dat is persvrijheid.

    Als een communicatie adviseur denkt dat te kunnen blokkeren heeft hij of zij nog veel te leren over de Nederlandse wetgeving.

 • Jaap Klaver

  Wat een geweldige reactie!

 • Dat wordt binnenkort een etentje van Joost met Merel om de kou uit de lucht te halen. Als de rekening wordt gebracht, betaalt Joost. Hij heeft wat goed te maken.

 • Leyena van der Laan

  Hulde Merel!
  Wat openbaar is gaan proberen te verhullen, De humor!
  Niet alleen Joost mag het weten!

  • Didier Hennequin

   Typerend ook: op het oorspronkelijke Orkaan-artikel van 9 november over de coronabesmetting van Oostzaans burgervader zijn welgeteld nul reacties gekomen. Nobody cared. Typisch voorbeeld van niet in een vlek moeten willen wrijven.

 • Ed Renkema

  Voor zoiets ben je hoofd communicatie? Weggegooid geld!

 • Kees Huyser

  Is de privacyschender niet plaatsvervangend voorzitter René Blokzijl? Die had niet hoeven zeggen wat de heer Polak precies mankeert. Misschien dat Joost die plv. voorzitter maar eens op de vingers moet tikken.

  • Friso Kooijman

   Ik denk dat de burgemeester een publiek figuur is en dat het daarbij hoort dat hij of zij een onderwerp in de pers kan zijn, en dus onderhevig is aan de persvrijheid. Het hoort bij het vak.

   Daarnaast, er zijn nogal wat mensen die corona oplopen (wel of niet gevaccineerd).

 • Dre Prijs

  Onprofessioneel? Het artikel toont gewoon aan dat het hoofd communicatie de redactionelr vrijheid van een nieuwsmedium probeert te beïnvloeden. Je komt die woorvoerders voortdurend tegen. Ze bemoeien zich overal mee. Misschien moeten politici, bestuurders weer eens zelf gaan praten. Top gedaan dus Merel.

 • Willem Kuiper

  Goed zo, Merel!

  Communicatie vossen die de passie preken verdienen het om publiekelijk geconsumeerd te worden.

 • Dirk Marinus Sr

  1 ding heeft de opl..eh voorlichter bereikt: een brede aandacht voor de coronabury van Oostzaan….

 • Christa Wijga

  Go girl!!!!

 • frenk van heeswijk

  Orkaan,,. of Pravda,,?

 • Maut Boshart

  Joost mag zijn Nederlands wel wat opfrissen. ‘Het artikel Dat jullie geplaatst hebben en Wat gaat ….’ Trouwens is privacyregels ook niet één woord?

 • Peter Visser

  Oostzaan ‘Buiten gewoon’ weet je nog Joost?
  Ga je schamen en en kijk uit naar een andere functie buiten het dorp a.u.b.

 • Wesky Badhi

  Ik weet het niet hoor maar die beste burgemeester zijn privacy is niet eens geschonden want misschien is het wel een leugen dat hij corona heeft je hebt het namelijk alleen maar van horen en zeggen een zgn roddel

 • Stef van Steen

  Weer een voorbeeld van een volledig incompetente gemeenteambtenaar. Zonde van ons belastinggeld.

 • Merel,

  heerlijk, wat een topreactie!
  Ik zou zelfs in dit kader een een foto van hem mogen maken & publiceren als hij zijn huis betreedt of verlaat (rondom de dag dat dit bekend werd). Dat is namelijk vrije nieuwsgaring.

  Thanks!

 • Jan Schoen

  Ha, ha, Oostzaan ontploft.

 • Louis Dirksen

  Rest mij na al die reacties toch nog een ding: Burgemeester, van harte beterschap. Op corona zit je echt niet te wachten……

 • W. Groot

  ‘..en wat gaat over dat Marvin Polak corona heeft’: een krom stukje taalgebruik, zeker voor een hoofd communicatie.

Reageren? Ja, graag! Houd je aan onze regels

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *