Huis… Klinkt goed. Huis! Veel beter dan ‘Cluster’ want inmiddels zijn er best wat mensen overtuigd geraakt van het feit dat het samenklonteren van cultuur op de duurste meters van Zaanstad geen goed plan is.

De term ‘Huis’, of heel misschien wel ‘Cultuurhuis’ of  – doe es gek – ‘Huiskamer’, kan zorgen voor een positieve stemming. Niet dat de invulling ineens anders is, maar het gaat om het vliegtuiglepeltje dat de pap de volksmond binnenbrengt.

Gisteravond werd er in de gemeenteraad gepraat over het Cultuurcluster, dat bij de huidige coalitie (voorstander van de clustering van cultuur) ineens geen ‘cluster’ meer, maar ‘huis’ heette.

Volgens mij is dat een denkfout. Inwoners van Zaanstad zijn best slim: je kan de lading van een idee niet veranderen door de titel te veranderen. Ook ‘Huis’ of ‘Huiskamer’ zal negatief ervaren worden door mensen die het Cultuurcluster een onzalig plan vinden, en het zal een positieve klank hebben voor wie het wel wil.

Misschien is het tijd voor de gemeente om volledige openheid van zaken te geven in dit dossier (afspraak met NS?) zodat er een mening gevormd kan worden op inhoud… en niet op een term als ‘huis’ of ‘cluster’.

Hier vind je eerdere columns van Merel Kan.