Merel Kan: Laat maar komen!

Lieve burgmeester Hamming,

Waarschijnlijk heeft u de echte Sinterklaas nooit gekend, want u komt uit Vlissingen.

Oom Piet Wilson slurpte als Sint met een rietje een borreltje onder z’n baard door naar binnen. Hij kende iedereen in de Zaanstreek, met of zonder groot boek, en zijn schoot voelde vertrouwd, met of zonder tabberd.

De echte Sinterklaas is oom Piet.

Maar ik geloof ook in de televisie-Sinterklaas. Hij kwam al twee keer aan in Vlissingen, maar nog nooit in Zaanstad. Sinds 2015 probeert De Orkaan hem naar hier te halen. Niet alleen voor kindertjes die vol verwachting de Zaan afspeuren naar Pakjesboot 12, maar ook om de chocolade keiharde centen.

Neem Dokkum. Voordat Sinterklaas daar vorig jaar kwam, kende niemand het stadje. Nou ja, misschien van de moord op Bonifatius, maar dat is alweer meer dan 1250 jaar geleden. De beelden van de ME-busjes, politiewagens, helikopters, motoragenten, sleepwagens, dranghekken, bussen vol demonstranten en de snelwegblokkade hebben ervoor gezorgd dat iedereen weet waar het ligt.

Naar de intocht kijken meer dan 2,3 miljoen mensen. Exposure! roepen we dan met een mooi Zaans woord, want we geven tegenwoordig een bom duiten uit aan Citymarketing – ook al weer zo’n prachtig Zaans woord –  en die tweekommadriemiljoen kijkers zijn wat waard.

Dieuwertje en consorten schijnen met hun rug tegen de muur te staan. Geen stad of dorp durft de Sint nog te ontvangen, we maken dus een goede kans! Lieve burgemeester, klim in de pen. Het is nu of nooit!

Merel Kan

Ps. De gaststad wordt geacht zelf op te draaien voor de kosten van beveiliging. Onderhandelingspuntje misschien?

En maak u niet druk, er is gelukkig nog tijd genoeg om te oefenen:

Deel dit artikel:

21 reacties

 • Annejon

  Welkom in Zaanstad sinterklaas !

  • ikkeook

   Leuk en dan gewoon met zwarte pieten (net als op de foto/film!)

   • Merel Kan

    Die beslissing laat ik graag aan Dieuwertje, en de ZP-discussie voeren we hier niet. Reacties in die richting donder ik vanaf nu af.

    • ikkeook

     ik wil hier geen discussie over zeurpiet enzo. dit dank je aan de keuze voor video-film materiaal wat je gebruikt! misschien de volgende keer eerst bekijken voor je dit gebruikt is nogal controversieel. wilde ik je even voor waarschuwen op mijn manier, dat je hierdoor dergelijke reacties kan je verwachten. Je reageert heel adequaat: ik donder op.

 • Marjan

  Duidelijke taal Mw. Kan (ik zeg U… wow).

  Maar laat de tv Sint maar weg en laat oom Piet, de echte, het doen.
  Wel graag de exposure etc. van de NTR, ennuh die demonstranten. Tja, die nemen we voor lief… denk ik

 • Sjoerd

  En als de burgemeester zelf niet kan is Ruud Pauw (ROSA) ook een hele goeie om de Sint en Dieuwertje welkom te heten. Ik zou aan de buis gekluisterd zitten.

 • Yvonne Valk

  Een heel goed plan en onze burgemeester is wel in voor iets nieuws.
  Merel…denk om “de zak” met je woorden.

 • Hennie Roode

  We hebben bij ons thuis er geen trauma van over gehouden. Alleen maar veel plezier dus lieve mensen en Merel zet ‘m op laat dit heerlijke feest niet verloren gaan

 • Jaap

  Ja, gezellig ! Gelijk Zaanstad op de kaart.
  De Burcht is er een perfecte plek voor.

 • Ha Merel, ik vind het ook een prachtig idee. We hebben het ook al eerder onderzocht en contact gehad met de NTR. De kosten om dit te realiseren (bijdrage in tv-registratie etc.en rechten) zijn extreem hoog. Je praat over tonnen. Da is dan ook de reden waarom gemeenten niet zo makkelijk hier op in gaan.
  Daar er voor de evenementen van Zaanstad tot nu toe 300.000 aan subsidiegelden per jaar beschikbaar is en er nog steeds voor het dubbele wordt aangevraagd door organisatoren, denk ik dat het tegemoetkomen van de Zaanse evenementen eerder een prioriteit is.
  Iets wat ook vaker langskomt is bijvoorbeeld samenwerking in “The Passion”. Hier praten we over minimaal een miljoen euro aan bijdrage.
  Vandaar dat dat soort projecten niet zo snel kunnen worden geadopteerd.
  Groetjes! Ellen Klaus

  • Merel Kan

   Hoi Ellen, leuk dat jullie achter het idee staan!
   Alleen was mijn suggestie niet om het van het evenementengeld te doen, maar van het budget voor citymarketing (eventueel aangevuld met de 75.000 die ‘over’ was door het Winterschansdebacle, en wellicht ’t Amsterdamse grachtenfestival komen we dan best een eind). Gr!

  • Rob

   Is sponsoring een optie? In het kader van “city marketing” zijn daar vast wel een paar bedrijven voor te porren.
   Aanmeren kan behalve aan de Burcht, natuurlijk ook bij het Zaantheater, of helemaal aan de andere kant bij de sluis, komt Sint vanaf de Zaan varen. Kinderen weten toch niet welke kant uit Spanje ligt.

   En als we die boot onder een stijfsel- of meelfabriek laten doorvaren zijn we voor eens en altijd van de folkloristische discussie af 😉
   (op het gevaar af dat Merel deze laatste opmerking verwijdert …)

   • Merel Kan

    We gedogen het…
    En wat betreft de bedrijven: Sint vaart natuurlijk voorbij Lassie, Verkade, Vanilia, Tate & Lyle en Duyvis Wiener… vanuit de lucht kan Forbo zichtbaar zijn, Floris, Gerkens, het Zaans Museum? Er is genoeg te bedenken. Maar daar hebben we als gemeenschap krachten voor ingehuurd als Ellen Klaus en Lex Kruijver. Wij gaan vanzelfsprekend niet op hun stoel zitten.

 • Erik Esteie

  Van mij mag het hoor maar ik zie nog wel een probleempje. Waar moet de sint dan aankomen?

  Op de Burcht?

  Dat lijkt me gezien de verbouwing van de sluis geen goed plan. Of Heijmans moet alle bouwmaterialen weg halen en de kade opknappen, zodat de sint een waardige ontvangst kan krijgen…

 • Erik Esteie

  Ik zie trouwens dat er kapers op de kust zijn(kunnen wij Claes Compaan niet inzetten om het weer terug te kapen?)

  http://frontpage.fok.nl/nieuws/790882/1/1/50/harderwijk-wil-intocht-sinterklaas-organiseren.html

  • Siem

   Helaas Claes Compean, zal niet meer terug keren als piraat. Hij heeft de regering beloofd en de brieven zijn ondertekend dat hij geen zeerover meer zal zijn. Werd weer toe gelaten in Holland en ging weer terug naar zijn geboorte grond Oostzanen.

 • Ik heb een oom Piet, hij wil het vast wel doen, hij is ook goed bestand tegen rotte eieren. Zijn broer was ooit Sinterklaas van de HEMA (dit lieg ik niet). Persoonlijk vind ik Sinterklaas wel ver over de datum.

 • Hans Kuyper

  Ik zeg: niet dit jaar, maar zo gauw de sluis klaar is. En dan mag de Provincie die tonnen ophoesten. Want een goedmakertje vanuit Haarlem hebben we als stad wel verdiend, dacht ik zo.

Reageren? Ja, graag! Houd je aan onze regels

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *