Lieve burgmeester Hamming,

Waarschijnlijk heeft u de echte Sinterklaas nooit gekend, want u komt uit Vlissingen.

Oom Piet Wilson slurpte als Sint met een rietje een borreltje onder z’n baard door naar binnen. Hij kende iedereen in de Zaanstreek, met of zonder groot boek, en zijn schoot voelde vertrouwd, met of zonder tabberd.

De echte Sinterklaas is oom Piet.

Maar ik geloof ook in de televisie-Sinterklaas. Hij kwam al twee keer aan in Vlissingen, maar nog nooit in Zaanstad. Sinds 2015 probeert De Orkaan hem naar hier te halen. Niet alleen voor kindertjes die vol verwachting de Zaan afspeuren naar Pakjesboot 12, maar ook om de chocolade keiharde centen.

Neem Dokkum. Voordat Sinterklaas daar vorig jaar kwam, kende niemand het stadje. Nou ja, misschien van de moord op Bonifatius, maar dat is alweer meer dan 1250 jaar geleden. De beelden van de ME-busjes, politiewagens, helikopters, motoragenten, sleepwagens, dranghekken, bussen vol demonstranten en de snelwegblokkade hebben ervoor gezorgd dat iedereen weet waar het ligt.

Naar de intocht kijken meer dan 2,3 miljoen mensen. Exposure! roepen we dan met een mooi Zaans woord, want we geven tegenwoordig een bom duiten uit aan Citymarketing – ook al weer zo’n prachtig Zaans woord –  en die tweekommadriemiljoen kijkers zijn wat waard.

Dieuwertje en consorten schijnen met hun rug tegen de muur te staan. Geen stad of dorp durft de Sint nog te ontvangen, we maken dus een goede kans! Lieve burgemeester, klim in de pen. Het is nu of nooit!

Merel Kan

Ps. De gaststad wordt geacht zelf op te draaien voor de kosten van beveiliging. Onderhandelingspuntje misschien?

En maak u niet druk, er is gelukkig nog tijd genoeg om te oefenen: