Merel Kan: Mierenneukerij in de marge

Toen wij gisteren de trotse mail van de Partij voor de Dieren Zaanstad binnenkregen dacht ik eerder aan 1 april dan aan 4 oktober: ‘Gemeente Zaanstad doet dankzij de PvdD mee aan Eet geen Dierendag’.

Wát een geneuzel! Achter serieuze aandacht voor minder dierconsumptie kan ik staan, maar er is voor dit ene zoutloze vlees- nog visdagje een motie ingediend (die werd ingetrokken), en een wethouder aan het werk gezet om met de interne bedrijfscateraar het menu door te nemen.

Van een partij die geeft om het wel en wee van dier en mens, zou je verwachten dat ze haar tanden zet in een verscherpte controle op de uitstoot van fijnstof (en het terugdringen daarvan), in het leefgebied van weidevogels dat bedreigd wordt door de aanleg van een nieuwe snelweg, in het vliegverkeer boven de Zaanstreek, of subsidies voor milieumaatregelen en groene initiatieven, het (niet) vergassen van ganzen, het vuurwerk in ’t Veldpark tijdens het broedseizoen, kunstgrasvelden die ingestrooid worden met kunststof, in de bomen op het Hembrugterrein, in betere fietspaden, in milieulessen op scholen… pfff.. Desnoods in de plastic bekertjes die tijdens ’t Bokketochie worden rondgestrooid… Allesbehalve dit kinderlijke gefröbel (inclusief juichend persbericht) voor een dagje door de strot geduwde vega in de interne bedrijfskantine.

Judit en team, mieren staan niet alleen bekend om de neukerij, maar ook om hun doelgerichte ijver. Aan het werk dus! Informeer Zaanstad structureel over de voordelen van minder vlees voor mens, dier en milieu. Neem jezelf, je kiezers en je partij serieus.

Ps. Deze man weet de boodschap aardig over te brengen: ‘Weapons of mass destruction are our knives and forks.’

 

Deel dit artikel:

20 reacties

 • AJ

  Het is dierendag! en dan mierenneuken?

  • Merel Kan

   🙂 Dierendag was gisteren. Ik heb expres een dagje gewacht.

   • Gre Luttik

    Prima gezegd, Merel! Maar in plaats van het sexuele gedrag van de mier erbij te betrekken had je misschien met de volgende zegswijze kunnen volstaan:” ga tot de mier, gij luiaard en word wijs’! Verder at ik lekker een visje en de honden ook! Wat moet je honden en katten anders geven, slagroomgebak?

 • Henk

  Als je geen serieus programma hebt om iets te bereiken den je blijkbaar genoodzaakt om “ergens tegen” te zijn om aandacht te vragen.

 • J.P. Hollebeek

  Wat een zuur geneuzel van de columniste zelf. De PvdA-fractie in Zaanstad zet zich al in voor alle onderwerpen die ze voorbij laat komen. Daarbovenop wordt er nu een stukje bewustwording gecreëerd op een ludieke manier, dat maakt de lokale politiek een stuk leuker voor de gewone burger/kiezer.

  Bovendien wordt er niets door de strot geduwd, omdat een gemeente juist vanuit zichzelf al het goede voorbeeld zou moeten geven: niet alleen in het belang van dierenwelzijn, maar ook voor natuur, milieu, klimaat en armoedebeleid (ja, in de derde wereld hebben ze last van ons consumptiepatroon).

  Dus mevrouw Kan, handen uit de mouwen, lees je in, laat je informeren, en schrijf dan een constructiever betoog in plaats van zelf te doen waar u mevrouw Raa en haar fractie van beschuldigd. Want laten we eerlijk zijn, de focus op deze actie leggen terwijl er zoveel meer gedaan wordt, dat noem ik pas mierenneuken.

  • Emmy

   Volgens klopt het dat de PvdA zich inzet voor alle onderwerpen die Merel Kan voorbij laat komen. Of ook de PvdD zich daarmee bezig houdt, zou ik niet weten, want ik zie vrijwel nooit iets van of over de PvdD. Dus i.p.v. De Orkaan aan te vallen lijkt het mij effectiever om de fractie van Judit Raa aan te sporen iets te doen aan hun communicatie.

 • Merel Kan

  Hoi Jaap, ik ben dol op azijn, en lever er ook het zoet bij.
  Vega is allang een keuze, ook in het stadhuis, de vierkante meters waar de PvdD bij voorkeur ludiek doet.
  Even naar de cateraar lopen om je speciale (dieet)wensen kenbaar te maken is heel goed mogelijk zonder ludieke motie, wethouder of extern borstgeklop over de eigen kantinezaken.
  Bij een eerdere feestelijke gelegenheid in de hal van het gemeentehuis, stond de dierenpartij demonstratief aan een eigen tafeltje te knagen aan zelf meegenomen groenvoer. Toen ik de caterbaas vroeg of hij niet in staat was eerlijke, vegetarische, veganistische, biologische happen te verzorgen antwoordde hij: ‘Natuurlijk wel, het is ons alleen niet gevraagd’. De afbreekbare Tupperware bakjes hadden dus gewoon thuis kunnen blijven.
  Mijn punt is: er zijn serieuze zaken om aan te werken, ik zie ze niet (of veel te weinig) van deze partij.

 • Rob

  Elke reis begint met een kleine stap, luidt een Chinees spreekwoord 😉

  Natuurlijk kan en behoort een politieke partij zich in te zetten voor het grote goed, maar dat sluit niet uit dat kleine zaken achterwege moeten blijven.
  Ik zie geen kwaad in deze actie. Het vleesloos eten staat weer even in de belangstelling, helpt ook weer bij aan een stukje bewustwording.

 • WL

  Aandacht vragen voor het dierenleed dat gepaard gaat met het eten van vlees en vis vind ik heel mooi – ik eet het zelf ook niet. En dat je dat doet op dierendag – meer dan logisch. Maar ik vraag me af hoe effectief zo’n actie is als je het op deze manier invult: een dagje geen vlees en vis in een kantine. Dat zet geen zoden aan de dijk, en ik denk ook niet dat er na die dag ook maar één nieuwe vegetariërs is bijgekomen. Ik denk eerder dat je irritatie mee opwekt. Als ik vleeseter zou zijn zou ik dit echt heel betuttelend vinden.
  Ik ben een groot voorstander van acties op dit front, maar ik denk dat die in de inspirerende vorm meer effect hebben.
  CHANGE THE WORLD BIJ YOUR EXAMPLE, NOT BY YOUR OPINION.
  De PvdD zou die dag kunnen zorgen voor éxtra keuze in de kantine. Mensen kennis laten maken met nieuwe dingen is altijd leuk. Of laat het menu voor wat het is en vraag die dag aandacht voor de bioindustrie en het immense dierenleed wat daarbij hoort. Laat mensen desnoods zien waarom dat zo erg is, en laat ze daarna zelf nadenken en beslissen of ze een broodje ham nemen of kaas.
  Zo kan het toch ook?
  Dus, PvdD: super goed dat jullie aandacht vragen voor het leed achter vlees en vis! Daar ben ik groot voorstander van. Volgend jaar misschien een mini pop-up tentoonstelling die informeert over de bioindustrie tijdens dierendag? Misschien dat dat duurzamer werkt dan één dagje geen vlees op vis. Mensen halen daarna gewoon de ‘schade’ in, vrees ik.

 • WL

  De video is ontroerend en prachtig! Hiermee geeft de columniste toch overduidelijk aan dat ze het gedachtegoed een warm hart toedraagt? En misschien bedoelt ze wel: als je een belangrijke boodschap als deze overbrengt, zorg dan dat het bij de mensen binnenkomt (en geen kleinigheid lijkt).

 • Bart Prins

  Ik probeer tegenwoordig geregeld iets vegetarisch in het bedrijfsrestaurant. Dan laat ik de vleesversie dus bewust staan. Maar om het vlees een dag te bannen, dat wekt mijn irritatie. Ik vond Eet geen Dierendag daarom ook drammerige mierenneukerij.

 • Helmer

  Geruzie tussen PvdD en VVD over vega of vlees is niet nieuw, vorige zomer nog de bitterballen rel in Utrecht, waar de VVD het achterlijk vond dat er naast bitterballen ook vega hapjes in het garnituur zouden moeten komen. Stel je voor. Een hele rel omdat er naast de bitterbal ineens ook een kaasstengel of vega bal ligt? Gut gut. En deze is van hetzelfde laken een pak: Inderdaad een ludieke actie, een enkel dagje aandacht voor minder vlees. Ludieke acties hebben per definitie geen daadwerkelijk effect, maar zijn er om aandacht te geven aan een issue. Bewustwording. Als dat kennelijk mierenneukerij is kunnen we ook wel stoppen met de Pride en dergelijke. Merel Kan stelt zelden teleur om weer een zeikerige column op te leveren om dingen belachelijk te maken. Dat schijnt typisch Zaans te zijn zegt men

  • Bart Prins

   Helmer, de Pride verbiedt niets.

   • Helmer

    Daar heb jr gelijk in Bart, Merel geeft aan dat ze ludieke acties zinloos vindt, dat is de reden van de verwijzing misschien een ongelukkige. Misschien beter om te vergelijken met een autoloze dag, ook symbolisch, draagt niet wezenlijk bij aan een beter milieu maar zorgt wel voor bewustwording. En roept net zoveel protest op uit liberale hoek. Een actie om iets te bereiken schuurt altijd een beetje, deze duidelijk ook en ik denk dat dat erbij hoort. En zonder alle details te weten lijkt het dat zowel PvdD als VVD als kleine kinderen aan elkaars haren aan het trekken zijn. Wat dat betreft geef ik met frisse tegenzin Merel dan gelijk: Ga eens wat echts bijdragen, allebei!

 • WL

  @ Helmer: Net zoals de PvdD met zijn actie ‘aandacht vraagt voor een issue’, zo doet Merel kan dat ook middels deze column. Natuurlijk is ze niet tegen meedoen aan ‘Eet geen Dierendag’. Daar kan niemand tegen zijn.
  Maar a) zou het niet sympathieker zijn als mensen daarover VRIJWILLIG kunnen besluiten of ze meedoen (net als de Pride: je besluit zelf om er te gaan kijken), en bovenal b) Waarom beperkt de ZICHTBAARHEID van de PvdD Zaanstad zich bijna uitsluitend tot dit soort ‘gemierenneuk’? Tegen de politie zegt men in zo’n geval ‘ga toch boeven vangen’.
  Het is de schrijfster vast daarom te doen, tenminste dat denk ik. Niks zeikerige column, gewoon een stukje van een ‘luis in de pels’ van de Zaanstreek. Zoiets houdt iedereen scherp. Zo heb ik het tenminste geïnterpreteerd.
  En ‘ludieke acties hebben geen daadwerkelijk effect’ – deze actie heeft misschien wel een negatief effect gehad: irritatie. Vegetariërs en veganisten worden vaak toch al niet helemaal serieus genomen (ik kan het weten, ik ben er een). Oppassen dus met wat je een ander opdringt!

  • Helmer

   Als het een permanent besluit zou zijn om de kantine verplicht vegetarisch te maken eens, maar zie zo’n actie voor een enkele dag toch echt als iets waar je op een ludieke manier ergens aandacht voor krijgt en dan gaat daarna het leven weer verder. 5 oktober weer gewoon een gehaktbal of kroket voor de liefhebber. En ik ben geen fan van de stijl van Merel, maar ze is vrij om haar columns te schrijven zoals ze wil, als ik dan maar mag zeggen dat ik het zuur vind

   • Merel Kan

    Bovenste beste Helmer, jij mag alles zeggen, en je (ietwat zure) reactie is gewoon door de moderatie gekomen. Ondanks het woord ‘ludiek’ waarvan ik vlekken in m’n nek krijg. Zeker als het wordt gebruikt in combinatie met de natte wind van een gekozen partij die geacht wordt voorbij ‘ludiek’, en ook voorbij de muren van Stadhuisplein 100 te gaan.
    De lekker ludieke actie is overigens geslaagd, want wij hebben er op De Orkaan aandacht aan besteed en dat heb jij – ja, jij! – gezien. Je hebt zelfs mijn column gelezen!(Petje af, want je bent vrij hem over te slaan)

    • Helmer

     Aller aller beste Merel! Inderdaad mijn keuze om het te lezen en dan ook nog te reageren. Alleen maar lezen en reageren op dingen waar ik het mee eens ben wordt zo saai, toch? Ik heb met liefde míjn natte (zure?) scheet aan de discussie bijgedragen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *