“Een betere wereld begint bij je vork” (vlees noch vis op Stadhuis)

Hoppa, het werd de hoogste tijd voor een 1:1 persberichtje copy/paste-actie. Deze keer een nieuwtje van de Partij voor de Dieren: geen vlees, geen vis in de bedrijfskantine van Zaanstad vandaag.

Ingezonden door Judit Raa van de PvdD (foto, met hond natuurlijk).


Gemeente Zaanstad doet dankzij de PvdD mee aan Eet geen Dierendag

Zaanstad, 4 oktober 2018 – De gemeente Zaanstad doet dit jaar voor het eerst mee aan de campagne Eet geen Dierendag van Wakker Dier, mede dankzij inspanningen van Partij voor de Dieren Zaanstad. De PvdD vroeg de gemeente of zij mee wilde doen aan deze campagne, die voor Zaanstad inhoudt dat op Dierendag geen vlees of vis wordt geserveerd in het bedrijfsrestaurant en in de foyer van het Stadhuis. De Partij voor de Dieren hoopt dat meer mensen hierdoor geïnspireerd raken en op Dierendag het vlees achterwege laten.

PvdD Zaanstad diende op 20 september samen met ROSA een motie in waarin zij het college opriep om op Dierendag in de gemeentelijke bedrijfskantines en foyer uitsluitend vegetarische en plantaardige voeding te serveren en om ook daarna te zorgen voor voldoende vega(n) aanbod binnen de gemeentelijke organisatie. De indieners hebben de motie ingetrokken nadat wethouder Dierenwelzijn, Natasja Groothuismink, toezegde hierover in gesprek te gaan met de bedrijfscatering. Vandaag werd bekend dat Zaanstad inderdaad meedoet met de campagne Eet Geen Dierendag.

PvdD-raadslid Judit Raa: “Ik ben ontzettende blij dat het op zo’n korte termijn gelukt is dat ook gemeente Zaanstad meedoet aan de campagne Eet geen Dierendag en er op 4 oktober uitsluitend vegetarisch en plantaardig voedsel geserveerd wordt op het Stadhuis. In het coalitieakkoord is opgenomen dat het college wil bijdragen aan een duurzame bedrijfsvoering. Wat ons betreft is plantaardig eten daar een onderdeel van en natuurlijk niet alleen op Dierendag, maar het hele jaar door. Mooi dat de gemeente nu daadwerkelijk een stap in de goede richting zet voor dierenwelzijn, duurzaamheid en gezondheid. Een betere wereld begint bij je vork.”

Deel dit artikel:

12 reacties

 • Kees

  Het is jammer dat dit zomaar is ingevoerd zonder enig besluit.

  Wie betaalt de kosten hiervan (die zijn er zeker)?

  Zaanstad = duurste gemeente van NL en nu begrijp ik weer waarom.

  • Frank

   Dit zijn kosten die ik graag betaal! Dat de totale gemeentelijke kosten (en hiermee ook de gemeentelijke belasting) significant omlaag moeten ben ik helemaal met je eens.

  • Peter Zuiderwijk

   Waarom zou dat extra kosten? Waar baseer je dat op? Vegetarisch eten hoeft helemaal niet duurder te zijn.
   Zeker niet als je gewoon brood vanthuis meeneemt.

   • Kees

    Ja, want het assortiment aanpassen en speciaal inkopen doen doet de externe uitbater met liefde voor nop?

    • Ruud

     de uitbater maakt daar toch ook weer winst op? Dus ik zie het probleem niet.
     Bammetjes gewoon van thuis meenemen zoals de meeste werknemers doen dat ware een stuk beter…;-)

 • Egbert Visser

  wat een flauwekul allemaal en typisch weer iets voor de partij van de dieren want iets nuttigs kan dit partijtje niet bedenken! !
  Het ergste is dat het de uitbater van de bedrijfskantine geld gaat kosten want je verlaat het gemeentehuis en je loopt tussen de horeca, dus de meeste ambtenaren zullen wel ergens een lekker broodje halen of een kroketje of hamburger bij de Febo !
  Ik doe niet mee aan deze onzin en ga straks een lekker karbonaadje eten !

  • PvdD Zaanstad

   Nee hoor, het was juist drukker dan normaal in het bedrijfsrestaurant. We waren zelf daar met een flinke groep gaan lunchen en hebben bovendien navraag gedaan. Het werd door de meeste mensen erg gewaardeerd dat er vandaag rekening werd gehouden met de dieren, milieu en duurzaamheid. Het bracht dus eigenlijk meer geld in het laatje van de uitbater. Voor herhaling vatbaar dus.

   • Willemsen

    Beetje hypocriet om alleen vandaag dzw 4 oktober daar rekening mee te houden. Als je ergens voor staat moet dat gewoon permanent doen. Daarbij is er nog heel wat te winnen op het gebied van al dan niet religieus slachten.

    • Herman Gallé

     U ziet niet de discrepantie tussen goed zijn voor dieren en vlees eten? Jammer! Niemand wordt toch gedwongen vegetarisch/veganistisch te eten?

  • Herman Gallé

   Heerlijk, dit soort stampvoetreacties. “Ik ga straks een lekker karbonaadje eten”. Tuurlijk joh, maar dan wel je bordje leeg eten want anders krijg je geen toetje!

 • A. Harmens

  Maar wat eet die hond op de foto eigenlijk op dierendag, vraag je je af.

 • Annejon

  Dierendag…… dat is de dag dat je je huisdier extra verwent. Belachelijk om deze dag te claimen om vega te eten.
  Laat ieder mens vrij in de keuze of ze wel of geen vlees wil eten. En hou je hier als gemeente verre van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *