Merel Kan: Vuurwerk

De rij voor de kassa bij Dirk is lang, maar dat is de laatste maanden meer regel dan uitzondering. Door de karretjesplicht lijkt het erger dan het is. 

De man achter me is getekend met borsten, wallen en een buik. Zijn mondkapje ziet eruit als een luier die gisteren al verschoond had moeten worden, en het houdt zijn neus vrij. Ik weet niet of hij me herkent want mijn kapje kruipt juist steeds omhoog, voorbij mijn ogen richting mijn wenkbrauwen. Ik herken hem wel. 

Zijn winkelkarretje is een stuk leger dan dat van mij en ik zou hem graag voor willen laten gaan, maar dat gaat niet omdat we klem staan. Hij ziet me kijken en zegt ‘Laat maar, ik heb alle tijd. Moet alleen nog naar België vandaag…’ 

We zijn even oud, zaten een jaar in dezelfde klas en ik trek mijn buik in zover het lukt, strek mijn nek, hou mijn kin in, en steek mijn borsten vooruit. 

We hebben elkaar, schat ik, zo’n 35 jaar niet gezien, maar ik krijg de indruk dat hij verwacht dat ik naar België vraag. ‘België?’ vraag ik dan ook. 

‘Ja,’ zegt hij alsof hij de vraag aan had zien komen, ‘je wil toch een beetje leuk leven, hè?’

Ik kijk naar de witte kadetten, gebraden gehakt, jonge kaas, en vier halve liters volle melk in zijn kar. ‘België?’ vraag ik nog maar een keer. 

‘Is voor onderweg,’ verklaart hij, ‘we gaan vuurwerk halen.’ 

En dan komt het: hij is van de tradities. Tradities boven de wet, en er wordt de laatste tijd al zoveel afgenomen. Terwijl ik naar hem luister probeer ik te bedenken of ik concrete herinneringen aan hem heb, en ik heb nog altijd geen flauw benul of hij weet wie ik ben.

Van vuurwerk ben ik nooit vrolijk geworden. Het hoort bij de jaarwisselingen, en alleen de traditionele zoektocht naar drollen om te laten ontploffen de dag erna met neven en nichten was leuk. Ik was alleen nooit degene die de rotjes aanstak, niet uit angst voor rondvliegend poep, maar voor vuurwerk. 

Terwijl ik mijn spullen op de band leg praat hij door: ‘Oostzaan speelt het braafste jongetje van de klas met het verbod, en dat pikken we niet.’ Hij somt op wat hij allemaal gaat halen: pijlen, potten, Chinese rollen en strijkers (iets met Pirat en Thunder), en de wallen, borsten en buik vallen weg. Voor mijn ogen verandert hij in de puber die ik kende. 

Ik wens hem een goede reis als ik wegloop en voel me stokoud. Misschien moet ik ergens een doos rotjes scoren voor nieuwjaarsdag. 

Deel dit artikel:

7 reacties

 • Jaap Meeuwsen

  🙂 Ik zie het helemaal voor me Merel.
  En zo zal het inderdaad gaan denk ik.
  Het vuurwerk zal niet verdwijnen alleen veel meer in het geniep, illegaal en dus veel linker.

 • Fred Blijestein

  Helaas zijn er nog zoveel mensen die niets begrijpen,eigenwijs en tegendraads zijn. Waarschijnlijk zijn ze zo geboren en kunnen ze er niets aan doen, maar het blijft jammer dit wanstaltige gedrag niet uit te bannen is.

  • Jaap Meeuwsen

   Fred.
   Ieder zijn mening over vuurwerk hoor, voor of tegen. Moet niet om gelijk krijgen gaan. Dat gaat de laatste tijd al te vaak mis.
   Maar het is natuurlijk niet eenvoudig een gebruik dat eigenlijk al duizenden jaren plaatsvindt ( eerst met vuren, daarna soort van vuurwerk ) met nieuwjaar in een paar jaar af te schaffen.
   De overheid wil dit natuurlijk al langer maar nu in deze tijd kunnen ze corona wel even goed gebruiken als extra zetje in die richting.
   Er wordt gezegd een tijdelijk verbod maar ik geloof er niet zo in dat dit na deze crisis, net zoals zoveel ” tijdelijke ” maatregelen, ook weer teruggedraaid zal worden.
   Helaas.

   • Fred Blijestein

    Is het je wel duidelijk waarom het afgeschaft gaat worden? Luchtvervuiling, dieren die in paniek raken en last not least meer gelegenheid voor behandelingen van andere zaken dan vuurwerkpech voor de dokters en verpleegkundigen. En omdat het al duizenden jaren bestaat (vlgs jou) moet het blijven bestaan? Afgezien dat het huidige vuurwerk tig keren zwaarder is als vroeger, telt ook mee dat velen nu wat wijzer zijn en rekening houden met milieu en dier.

    • Erik Esteie

     Beste Fred,

     Zullen we dan ook gelijk maar even de kerstboom afschaffen(verbieden, inclusief de plastic versie) vanwege het milieu? Al die kerstbomen moeten overal heen(hierheen) gebracht worden en wat denk je dat dat voor een milieu winst oplevert door ze ten eerste niet te kappen en ten tweede niet meer overal heen te transporteren.

     Verder stel ik voor om alle nutteloos brandende verlichting te verbieden, verlichting die alleen maar brand om het “gezellig” te maken en verder niks toevoegd wat betreft licht in de duisternis.

     Wat te denken van alle nutteloze kado’s die met Sinterklaas en kerst gegeven worden en vaak van heel ver weg komen en dus ook hierheen getransporteerd moeten worden.

     Ik ben het in grote lijnen wel eens met Jaap, alles verbieden heeft geen zin en sommige tradities vervullen een bepaald doel.(eigenlijk zou nieuwjaar op 21 december gevierd moeten worden, de terug keer van het licht, als de dagen weer langer worden. Maar dat is een andere discussie)

     Ik ben persoonlijk geen voorstander van knal vuurwerk en dat mag van mij verdwijnen. Sier vuurwerk heb ik echter geen problemen mee, ik kan daar echt van genieten.

     Moet nu echt alles maar verboden worden omdat het misschien schadelijk is voor het milieu, of voor dieren?

     Zo ja, dan lust ik er nog wel een paar, bloemen die uit Afrika komen, of uitgebreide vlees maaltijden tijdens de kerst(lekker gourmetten of fondueen met z’n allen)

  • Ray Laash

   Met alle respect Fred, maar je bent niet goed geïnformeerd. De meeste mensen irriteren zich gewoon aan die harde klappen die gepaard gaan met vuurwerk en willen het daarom verbieden, en gebruiken daarom de voorwendselen milieu, mens en dier. Het effect op het klimaat en milieu is nihil, het effect op de IC en andere intensieve zorg is ook nihil (van de 1300 gewonden gebruiken er 40 een bed, en komen er welgeteld 1-3 op de IC terecht). De rest komt op de huisartsenpost terecht waar überhaupt geen corona behandeld wordt, huisartsenposten die op het moment al extreem rustig zijn. Die ene drukke dag kan er dus niet bij? En je argument dat vuurwerk zwaarder dan ooit is, slaat al helemaal de plank mis. Nederlands consumenten vuurwerk is veiliger dan ooit, zelden gaat er iets mis met een Nederlandse compound of cake, het ILT beaamt dit ook in een interview. Het illegale circuit is een ander verhaal inderdaad, maar die blijven toch wel afsteken, dus wie straf je er nou daadwerkelijk mee? Nee, dit verbod is erdoorheen gedrukt onder valse voorwendselen als resultaat van een politiek achterkamer spelletje tussen de VVD/CDA en GroenLinks/partij van de dieren met betrekking tot een belastingplan.

   Mocht je geïnteresseerd zijn, check ik over een dagje nog eens hier. Ik kan alles onderbouwen wat ik hierboven gezegd heb met data uit betrouwbare bronnen. Ik wordt zo moe van de verbotsmenschen, de gehele samenleving moet worden ingericht als een gewatteerde kamer.
   Ik snap motorrijden ook niet, onveilig en duur, veroorzaakt ontiegelijk veel meer menselijk leed elk jaar dan vuurwerk, totaal onnodig met alle veilige transportmogelijkheden van tegenwoordig. Maar ik snap dat mensen hier plezier aan beleven, ik snap dat mensen dat risico voor lief nemen. Ik snap hondenbezitters ook niet, veel belastender voor het milieu, veroorzaakt elk jaar honderden ernstige gewonden, en 150duizend hondenbeten elk jaar. Maar ik snap dat mensen hier veel plezier en vriendschap aan beleven, en dat is alles wat ik hoef te weten om het bovenstaande maar niet hoeven te verbieden.

 • mieneke kolen

  Vroeger was ik hulpje in een bejaardenhuis. Daar zat een meneeryje die altijd zei;” zuster, dat een mens zo worre ken”.
  Ik geloof dat die uitspraak hier van toepassing is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *