Merel Kan: Wie waren de stakers?

De Wilhelminabrug loop ik nooit over zonder de opgestoken vuist van de staker met de fiets even vast te pakken. Het liefst totdat hij warm wordt, maar daar moet maar net tijd voor zijn.

Bep Koeman, Chris Kabel, Cor Brak, Mart ten Wolde en Dirk May waren vijf van de duizenden Zaankanters die 77 jaar geleden besloten dat wegkijken geen optie meer was. Zij kwamen met gevaar voor het eigen leven op voor hun Joodse medeburgers.

In 2012 vertelden ze hun verhaal voor de camera’s van Monumenten Spreken. De kelder van het Zaantheater was ingericht als opnamestudio. Medeoprichter van ZCFC, Dirk May, zat er gemoedelijk naast Blauw-Witter in hart en nieren ‘ome’ Cor Brak. En aan tafel bekenden ze allen dat ze geen held waren.

Kabel was nog maar 13 en ‘spijbelde simpelweg van school’, Bep had Joodse buren waarvoor ze op ‘moest’ komen, May was ambtenaar bij het elektriciteitsbedrijf en hij ‘sloot simpelweg het loket’, Mart was als 15-jarige net bij machinefabriek Duijvis aan de bak gegaan waar zijn chef besloot te staken en Brak legde zijn werk neer bij Gorter in Wormerveer want iedereen deed mee…

Helden of niet, ze stonden er en ze waren zichtbaar. Het waren geen toetsenbordhelden die vanachter hun computer de grootste daden verrichten, ze gingen simpelweg de straat op. Daar zagen ze dat ze niet alleen stonden in hun weerzin tegen uitsluiting. Collega’s, buren, klasgenoten, kennissen liepen zij aan zij voor hetzelfde doel en burgemeester In ’t Veld keek goedkeurend toe.

Aankomende maandag (26 februari) wordt in het Zaantheater de Februaristaking herdacht. De huidige burgemeester zal spreken en hij zal ongetwijfeld een link leggen naar het heden. Ik hoop op een grote opkomst.

09.30 uur: Inloop in de foyer van het Zaantheater
09.50 uur: Naar het monument op de Wilhelminabrug
10.00 uur: Burgemeester Jan Hamming kondigt een minuut stilte aan (aansluitend bloemen leggen)
10.20 uur: Burgemeester Hamming houdt een toespraak
Afsluiting met muziek en informeel samenzijn

De foto’s zijn gemaakt door Anjo Kan voor Monumenten Spreken.

Hier vind je eerdere columns van Merel Kan.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *