Het Hembrugtterrein lijkt een prima plek om te wonen, maar geluid, stank en stof van industrie aan de overkant zouden spelbreker kunnen zijn. Wonen en Werken zijn in de Zaanstreek van oudsher een spannende combintie. Met de Babel busexcursie op vrijdag 16 januari kun je zien hoe Schiedam, Rotterdam en Dordrecht het aanpakken.

Om 7.45 verzamelen de deelnemers aan excursie aan de achterkant van station Zaandam waar om 8.00 de bus naar Schiedam vertrekt.

Tussen 9.30 en 11.00 wordt bedrijventerrein Schiedam Nieuw-Mathenesse bezocht, die grenst aan de historische binnenstad van Schiedam en staat aan de vooravond van een metamorfose. Aan het eind van dit decennium moet Nieuw-Mathenesse een modern, gemengd bedrijventerrein zijn dat voldoet aan de eisen van de toekomst. De gemeente Schiedam wil bij deze duurzame herstructurering zoveel mogelijk samen optrekken met de ondernemers en belanghebbenden. Met de Schiedamse Aanpak wordt een  basis gelegd voor een goede samenwerking. Remco Reijke van buro Islant, doet de rondleiding.

Van 11.30 tot 13.00 uur wordt de RDM Campus bezocht (oversteek per boot, neem OV kaart mee) waar techniekonderwijs, kenniscentra en bedrijven samenwerken aan duurzame innovaties die nodig zijn voor de Rotterdamse economie. In innovatieteams en communities of practice pakken studenten, docenten, lectoren en ondernemers gezamenlijk concrete praktijkvragen aan op het gebied van maritiem, procestechnologie, energie, logistiek, mobiliteit, bouw en making. De beroepsbeoefenaren en ondernemers van de toekomst worden zo midden in de praktijk opgeleid. RDM Campus is een samenwerking tussen het onderwijs en Havenbedrijf Rotterdam. Hun ambitie is om van RDM Campus hét innovatiecentrum voor de maakindustrie van Rotterdam te maken.

In het Nieuwe Dorp op Heijplaat vindt u een breed aanbod aan nieuwbouwwoningen; van appartementen tot eengezinswoningen. Een groot deel van de woningen kan men naar eigen inzicht realiseren (zogenaamd consumentgericht bouwen). Jeroen Visschers, staflid van de afdeling Architectuur van de Rotterdamse Academie van Bouwkunst, leidt rond.

Om 13.00 is en lunch op het RDM terrein (voor eigen rekening), om 14.00 uur vertrekt met Waterbus naar de Stadswerven Dordrecht. Vergeet de gebaande paden. Denk aan de Kop van Zuid, in Rotterdam. Aan het Amsterdamse KNSM-eiland. Stukjes Holland met een enorme historie. Plekken waar ooit de scheepvaart en scheepsbouw bloeiden. Maar de mannen en schepen van staal verdwenen. Het is er geweldig wonen, uitgaan, werken. Het zijn bruisende stukken stad geworden.

Dit is een ontwikkeling die je ook in steden als Londen, Hamburg en New York ziet. De werven werden verlaten en al snel meldden de eerste pioniers zich. Aangetrokken door water, ruimte en de nieuwe mogelijkheden. Zo’n plek is Stadswerven in Dordrecht ook. Maar er zullen straks ook grote verschillen zijn met de inspirerende genoemde voorbeelden. Omdat Dordrecht nu eenmaal Dordrecht is en omdat er uiteraard rekening wordt gehouden met de menselijke maat. Erwin van Son, stedenbouwkundige en Dick van ’t Hof projectleider van Dordrecht leiden ons rond en geven een presentatie op de ontwikkelingen.

Rond 16.45 begint de terugreis per bus naar Zaandam. Kossten € 25,- (over te maken op Stichting Babel, NL88RABO039.49.33.486 o.v.v. excursie 16 januari). Aanmelden via info@stichting-babel.nl.

(Tekst: Hans Bosma)