Middeleeuwse terp gevonden in Westzaan

Archeologen hebben op Zuideinde 94 een weggezakte terp ontdekt. Ontwikkelaar Martin Mulder heeft er elf woningen gepland en in de verkoop. Maar daarvoor werd op het terrein een verkennend booronderzoek uitgevoerd. 

Bovenop de terp troffen de onderzoekers van Archeologenbureau Argo een fundering van een gebouw. Dat zou om een boerderij of een woonhuis uit de 17e of de 18e eeuw kunnen gaan. 

Vooralsnog zouden de vondsten de ontwikkeling niet in de weg hoeven te staan.’

‘Tijdens het onderzoek zijn indicaties aangetroffen dat binnen het plangebied behoudenswaardige archeologische resten aanwezig zijn. Deze raken zeer waarschijnlijk niet verstoord bij de geplande bouwwerkzaamheden.’ 

De interessante archeologische lagen liggen diep en het is het plan het terrein voor de bouw op te hogen. De lagen worden waarschijnlijk niet bereikt. 

Deel dit artikel:

9 reacties

 • Anita van Zaane

  Er heeft een molen gestaan op dit terrein ( het Klaverblad) de poeren waarop de molen heeft gestaan zijn nog zichtbaar. Misschien dat dit de fundering is waarover wordt bericht.

  • Gerard Graas

   een terpzool of meer ?
   er ligt een middeleeuws bewoningslint tussen de Reef en de Allanstraat.

  • Bert Versteeg

   Anita, de terp is middeleeuws staat er in het artikel, dat is de periode 500 – 1500.
   Argo heeft het over de fundering van een gebouw uit de 17e of 18e eeuw ( 1600 -1800).
   Molen Het Klaverblad die inderdaad achter Zuideinde 94 heeft gestaan, is echter gebouwd in 1870, dus dat is de 19e eeuw.

   Verder is het zo dat de moderne archeologie alleen nog een opgraving doet als de archeologische resten worden verstoord of gaan verdwijnen.
   Bij deze archeologische vindplaats is dat niet aan de orde en is er geen vervolgonderzoek nodig.
   Op de website https://collectie.huisvanhilde.nl/kroniek.aspx staan de archeologische kronieken van Noord Holland van 1975 t/m 2021 en daarin staan vele Zaanse vindplaatsen waar ook geen vervolgonderzoek wordt gedaan.

 • Jos Blomkwist

  Als het een middeleeuwse terp is met daarop een gebouw uit de 17e, 18e eeuw en je gaat verhogen, dan ga je de geschiedenis die er onder ligt alleen nog maar dieper onder de aarde stoppen zonder dat je weet wat er ligt. Ik vraag me af of dat een nette archeologische oplossing is?

 • Martina van Campen

  Jammer dat t niet verder onderzocht kan worden. Westzaan kent de oudste bebouwing van de streek. Ik neem aan dat de terp veel ouder is dan de 17e of 18e eeuw, minimaal 1000 jaar ouder.

  • als de terp van 1000jr geleden is zou je uit kunnen komen bij de resten van de verwoeste burcht of woontoren van de graaf Willem van Zaenden die ooit in de ban is gegaan na de moord op Floris V.

   • A M Kloezeman

    Hè! Dat is Toch heel Spannend. Al zouden ze maar met de Twee Engelse Technieken over de Bodem gaan. Eh even Opkijken. Een Grond Radar. En de Drone Multi Spectraal Camera misschien. En is nog een Nieuwere Methode bijgekomen. En Ook niet zeggen “We Weten Alles Al”. Gewoon Opnieuw Alles Natrekken.

 • Bram Wisse

  Het verdrag van Malta, tientallen jaren geleden door Europa opgesteld, geeft aan hoe we archeologisch met de ondergrond omgaan als bouwplannen of andere diepere verstoringen in de ondergrond aan de orde zijn.

 • Francis Vos amateur archeoloog

  Zonder onderzoek kan men niet stellen dat de archeologische resten niet in gevaar zijn. Blijkbaar is men bang dat de bouw uitgesteld moet worden. Dus gaat men beweringen uiten dat de resten geen gevaar lopen. Dat is de oude manier van het omzeilen van de wet. Is iedereen nu zo dom? Overheid en bouwbedrijf tevreden, ten koste van hun geloofwaardigheid. Uiteindelijk breekt dat op en sta je publiekelijk in je hemd. En iedereen weet dat je een leugenaar bent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *