Misdaad in Zaanstad: vooral veel diefstal

Vermogensdelicten (diefstal, inbraak, heling, verduistering, bedrog en valsheid in geschrifte) maken 60 procent uit van het aantal misdrijven dat in Zaanstad in het afgelopen jaar is gepleegd.

Na deze ‘vermogensdelicten’ volgen verkeersmisdrijven (21 procent) en gewelds- en seksuele misdrijven (14 procent).

In absolute getallen gaat het om 3.455 vermogensdelicten, 1.225 verkeersmisdrijven en 790 gewelds- en seksuele misdrijven in 2021.

Het aantal geregistreerde misdrijven neemt af in de afgelopen tien jaar aldus cijfers van het CBS. Het aandeel verkeersmisdrijven stijgt; gewelds- en seksuele misdrijven komen relatief minder voor. Het aandeel drugmisdrijven neemt toe (55 in 2012, 120 in 2021 – in 2020 zelfs 155).

Bron CBS, grafiek De Orkaan

Foto (De Orkaan): waarschuwing voor diefstal van elektrische fietsen (of accu’s) bij AHXL in Zaandam.

Deel dit artikel:

7 reacties

 • Yvonne ten hoope

  Tja…te triest voor woorden 🙄😪

  • Siebe Casteleijn

   Tja Yvonne dat krijg je met dat slappe zootje in den Haag, als de crimmineel toevallig opgepakt word , een twee huppekee naar een booreiland 12 uur werken 8 uur slapen enz enz.En als je naar huis wil zal je moeten zwemmen en niet jamaar ik kan niet zwemmen dan heb je pech.!!!!!

 • Joshua F van der Kuijl

  Nou Siebe, ik zit nu op een booreiland en dit is zeker geen plek voor tuig! Op een booreiland krijg je lekker eten je bed maken ze elke dag op, de vuile was hoef je zelf niet te doen. Bedoel, zo slecht is het hier niet. Stuur ze dan naar Antarctica ofzo!…

 • Robin van der starre

  Dat vind ik niet kunnen hoor Siebe. Als je niet kan zwemmen mag je daar niet heen gestuurd worden. Dat zijn ook gewoon mensen hoor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *