Moestuinen de Weeftuinen afgesloten wegens zware metalen

HET GAAT DOOR! jubelden de initiatiefnemers van de Weeftuinen op 27 februari van dit jaar.

De gemeente had officieel groen licht gegeven voor het creëren van moestuinen aan het Weefhuispad in Zaandijk.

Oogst
Op vrijdag 1 mei leverde de gemeente zo’n 50 kub aarde en de volgende dag konden de eerste voorgeschoten plantjes de grond in. In de 15 volwassentuinen en 9 kindertuinen werd flink aangepoot. De eerste groenten werd deze zomer al geoogst.

Zware metalen
Schermafbeelding 2015-08-08 om 10.04.51Toen kwamen de geruchten: er zouden zware metalen in de grond zitten. Gerda Swart, een van de initiatiefnemers en eigenaar van het winkeltje Gbs Tabak En Gemak in Zaandijk, informeerde maar eens bij de GGD.
Daar bleek een rapport te liggen uit 2010 waarin duidelijk wordt dat –door de zware metalen in de grond- een moestuin op die plek geen goed idee is geweest.

Hekken
Gerda: “Via de GGD is het balletje verder gaan rollen, want eergister, donderdag, stonden er ineens hekken om de moestuinen en gister werden de waarschuwingsborden erbij geplaatst.”

Brief
De gemeente heeft een brief gestuurd naar de omwonenden waarin wordt gemeld dat archiefonderzoek aantoont dat er verontreiniging zit in een deel van de moesgrond en dat er nader onderzoek wordt verricht. Maandag is er verder overleg.

Hoop
Gerda hoop dat de gewassen ook onderzocht gaan worden, er is al van gegeten en ze hoopt de gebruikers gerust te kunnen stellen. “Misschien was die toplaag wel voldoende? Er zit zoveel werk in… ik snap niet dat de gemeente toestemming heeft gegeven, want dit rapport was er gewoon.”

Vooralsnog is het einde oefening aan het pad.

Misschien verklaart het waarom we nog geen adresje uit Zaandijk hebben kunnen opnemen in het Zaanse Streetfood-overzicht

Deel dit artikel:

4 reacties

 • DAN ETEN WE TOCH GEWOON ZWARE METALEN STELLETJE MIETJES!
  ALS HET MAAR BIOLOGISCH IS!

 • R.a.lotman

  Mevrouw zwart is inatief nemer maar heeft nooit wat gedaan. De echte mensen die wat gedaan hebben zijn jaap,Jitske,en gerit en mijn persoon. Dat dit rapport heb op gevraagd is een inatief van jaap en Jitske die ook het rapport hebben op gevraagd.

  • De Orkaan

   Gerda Swart, als initiatiefneemster, is door ons benaderd met vragen. Ze beweert nergens dat ze veel gedaan heeft in de tuinen. In haar winkel komen mensen met vragen waarop ze graag antwoord geeft. Datzelfde zal gelden voor u, Jaap, Jitske en Gerrit. Het is een sneu verhaal…

 • monique zonneveld

  Echt slechte zaak dat Zaanstad hier toestemming heeft gegeven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *