Mogelijk rol voor Zaanstad bij noodopvang Afghaanse vluchtelingen

B&W van Zaanstad heeft het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers) aangeboden om hulp te bieden bij de opvang van Afghaanse vluchtelingen.

Dat gebeurde mede naar aanleiding van de brief van D66, GroenLinks, PvdD, SP, CU, ROSA, CDA en PvdA die vorige week over de opvang aan B&W werd gestuurd.

Het COA heeft aan Zaanstad gemeld dat de opvang die nu in samenwerking met defensie wordt georganiseerd vooralsnog op orde is. Maar voor de opvang van Afghaanse vluchtelingen is er wel vraag naar “noodopvang, bijvoorbeeld in vakantieparken en evenementenhallen.”

Het college van B&W van Zaanstad heeft aangegeven “positief te staan tegenover het bieden van hulp in de vorm van noodopvang binnen haar gemeentegrenzen.”

In de komende periode zal het college samen met het COA de situatie ‘verkennen’. Het gaat om tijdelijke noodopvang en staat los van de huisvesting van statushouders.

In het verleden werden asielzoekers en vluchtelingen (tijdelijk) opgevangen in het Veldpark (foto boven), op het Hembrugterrein, op voormalige ‘bajesboten’ in de Achtersluispolder en in Assendelft. Opvang aan het Rustenburg in Zaandam werd op het laatste moment afgeblazen door het COA.

Deel dit artikel:

16 reacties

 • Erik Schouten

  Metteen inschrijven als woningzoekende dan komen ze over een jaar of 15 in aanmerking voor een woning, achteraan aansluiten

 • Bep Hogendorp

  AZC Assendelft (begin 2002 – eind 2003) was destijds geen pretje. Veel gevechten tussen Afrikanen en Afghanen.

  • Fred Blijestein

   Hoeveel Afghanen hebben er wel niet voor de militairen gewerkt? Er zijn al 2500 binnen gevlogen, zullen die allemaal voor NL gewerkt hebben?Denk het echt niet. Waarom moeten wij steeds opdraaien voor de zooi die Amerika veroorzaakt?

 • zaandam kunnen problemen in poelenburg en peldersveld niet eens oplossen mensen die er al 30 jaar of meer wonen worden in de steek gelaten.Nu een vracht aan problemen onderdak bieden kan Zaandam niet aan.

 • Jan Schoen

  Beste mevrouw Hogendorp en meneer Schouten,
  U kunt het zich waarschijnlijk niet eens voorstellen, maar stel dat u huis en haard moet ontvluchten omdat uw leven direct in gevaar is en u vlucht in uiterste nood naar een ander land en daar treft u mensen die zo reageren als u doet. Wat zou u daarvan vinden?

  • Erik Schouten

   Dat deze mensen een veilige plek verdienen ben ik roerig met u eens maar voorrang verlenen op de woningmarkt is oneerlijk t.o.v. alle woningzoekende die al jaren niet in aanmerking komen voor een woning. Als die mensen hier helemaal zijn zijn ze net zo veilig als u en ik. Het direct verstrekken van een ’tijdelijke’ werkvergunning vind ik een beter iedee

  • Ger Docter

   Beste men.Schoen u weet waarschijnlijk niet hoe groot ons landje is,de verstedelijking is groot.We leven steeds in en op mekaar en we roepen maar kom hier heen,plotseling zijn het allemaal tolken.En de ellende met al die culturen in dit land wordt alleen maar groter.En in de omliggende landen is zoveel ruimte.Maar ik zal grof gezegd wel rassist zijn.

 • Jaap Meeuwsen

  Zie de laatste berichten daarover hoe verschrikkelijk het daar is.
  Ze zijn allemaal wekom hier hoor.

 • Jan Schoen

  Beste meneer. Schouten, Gelukkig dat u vindt dat vluchtelingen een veilige plek verdienen. Wie zegt dat vluchtelingen voorrang krijgen op de woningmarkt? Bijzonder dat u er kennelijk niets voor over hebt om mensen in nood hier te helpen, maar het probleem liever elders wilt laten opknappen. Tegen meneer Docter zou ik willen zeggen: ‘Stel dat de dijken breken, wat niet denkbeeldig is, en we zitten hier tot onze nek in het water en u vlucht bijvoorbeeld naar Drenthe om niet te verdrinken en in Drenthe zegt men: ‘Het is hier vol, meneer Docter, zoekt u maar een andere stee.’ Hoe zult u zich dan voelen?

  • A. de Jong

   Hear hear!
   En wijs aub de juiste veroorzakers van de krapte op de woningmarkt aan. Dat zijn de kabinetten van de afgelopen decennia en onze volksvertegenwoordigers die vanuit uw portomonnee het mogelijk maken dat er visieloos, niet oplossingsgericht en met maximale winst voor projectontwikkelaars en makelaren gebouwd wordt!

  • R. Kreuger

   Direct over de grens in Pakistan zijn ze veilig. Zelfde religie en cultuur en vaak ook familie. Tijdens de eerste Taliban periode hebben een paar miljoen Afghanen daar verbleven. Geen huis en bijstand, dat krijg je daar niet.

  • R. Kreuger

   Voorrang voor statushouders op de woningmarkt is bij wet geregeld.
   Als de zaak hier overstroomd hoeven wij ons niet in Dubai te melden.
   Graag feiten hanteren ipv uw eigen vooroordelen.

 • Jan Schoen

  Wellicht moeten wij ons wel in Dubai melden als het water ons tot aan de lippen staat en de bewoners van Drenthe vinden dat het daar vol is en ons niet toelaten.

  • Piet Zwikker.

   geen paniek zaaien,heer Schoen, de dijken rond de Noordzee zijn op het ogenblik zo geconstrueerd en sterk genoeg om een storm te kunnen weerstaan die eens in de 10000 jaar zou kunnen voorkomen.En ook berekend op zeespiegelstijging waar de meningen heel verdeeld over zijn.

 • Jaap Crok

  Wij hebben onze zaakjes goed geregeld meneer Schoen dus doen we geen beroep op Dubai. Opvang in de regio is voor alle betrokkenen het beste.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *