Molen de Ooievaar in 1939

Dit schilderij maakte de destijds 14-jarige Pieter Groot in 1939 van molen De Ooievaar. Het schilderij dook onlangs op tijdens een verhuizing in Wormer.

Pieter Groot verwierf na de oorlog bekendheid als kunstenaar en grafisch ontwerper. Hij gaf les in typografie en fotografie aan de Rietveld Academie. In de jaren zestig was hij een aantal jaren verantwoordelijk voor de aankleding van het Boekenbal.

Pieter Groot verhuisde na de oorlog van Zaandam naar Westzaan (eerst de Kerkbuurt, later de Middel). In Westzaan was hij ook enige jaren gemeenteraadslid.

Eén de talloze boeken die Pieter Groot verzorgde, was Zaanse Houtbouw, waarvan hij de omslag versierde met gestapelde Zaanse gevels. Het boek, een uitgave van Stichting De Zaanse Schans uit 1976 belandt in handen van Sjoerd Soeters als die het in 2001 krijgt van Wim Visser, mededirecteur van Timmerfabriek K. Visser en Zonen. Ook een medewerker van architect Wilfried van Winden krijgt het boek.

Soeters en Van Winden maken later ruzie over wie het Inntel Hotel bedacht heeft. Maar één blik op de omslag van Zaanse Houtbouw maakt duidelijk waar zij hun inspiratie vandaan halen. (Informatie uit tentoonstellingsbrochure Zaanse gevels, Zaanse pronk, Molenmuseum, 2011.)

zaanse houtbouw

In 1622 werd oliemolen de Ooievaar gebouwd, eerst stond de molen aan de Jan Baningersloot in Assendelft. In 1669 verhuisde de molen naar Zaandam te brengen waar hij aan aan de Kalverringdijk weer werd opgebouwd en nog steeds staat.

schoolmeester 1939 piet groot

Deel dit artikel:

2 reacties

Reageren? Ja, graag! Houd je aan onze regels

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *