Monumentenspreken.nl is derde geworden in de strijd tussen de meest vernieuwende, verrassende of mooiste historische website of app. van Nederland.

De Geschiedenis Online Prijs wordt iedere twee jaar uitgereikt.

Er waren 160 inzendingen waarvan de vakjury een shortlist van 20 gegadigden had samengesteld. Begin deze maand werd duidelijk dat Monumenten Spreken op deze lijst stond. Monumenten Spreken heeft sinds 2011 –met een flinke groep vrijwilligers– tot doel gehad om het lesmateriaal, de films en alle informatie op een begrijpelijk, laagdrempelig manier, te vatten in een website die voor iedereen gratis toegankelijk is.

Van de jury:

Onder de indruk van de kwaliteit van het onderzoek, de documentaires en de wijze waarop dit is samengebracht gaat de derde plek van de Juryprijs naar Monumenten Spreken een website die het vergeten verhaal van 28 oorlogsmonumenten in de Zaanstreek vertelt aan een jonger publiek.

Filmmaker Robert van Tellingen en voorzitter Merel Kan namen de prijs in ontvangst en wij waren erbij om het mooie moment mee te maken en vast te leggen:

De inzet van vrijwilligers en getuigen werd geroemd en Robert van Tellingen nam de kans waar om het publiek -dat bestond uit geschiedenisgekken vanuit het ganse land- op te roepen getuigenverklaringen vast te leggen nu het nog enigszins mogelijk is.

Nummer 1. werd Odilia’s dagboek. Een online dagboek van Odilia Beck die in 1624 leefde:
Op nummer 2. de online oefentool voor het lezen van oude handschriften:

En op nummer 3. dus ons eigenste Monumenten Spreken: