Motorblok coalitie praat met (bijna) iedereen

Om een nieuwe coalitie te knutselen die door de meerderheid van de raad wordt gesteund, hebben de overgebleven coalitiepartijen PvdA, Rosa, D66, CDA en CU gepraat met GroenLinks, VVD, PvdD, Denk, SP en PVV.

Dus niet met POV, DZ en Liberaal Zaanstad. Die wilden niet volgens boodschapper René Tuijn.

De eerste gesprekken waren op woensdag 10 juli waarbij alle gesprekken begonnen met de vraag of de partij eventueel bereid was deel te nemen aan een nieuw te vormen college. GroenLinks, VVD, PvdD, Denk en SP wilden dat wel. De PVV had daar geen trek in.

POV had al tijdens de raadsvergadering zeer duidelijk gezegd dat ze niet mee wilden werken aan het aanvullen van de huidige coalitie. DZ en LZ (Democratisch en Liberaal Zaanstad) hebben wel een brief over de ‘formatie’ geschreven. LZ wil pas meepraten als er een onafhankelijke verkenner wordt aangesteld (dus volledige nieuwe besprekingen en niet gericht op het aanvullen van de coalitie). DZ wil zeker weten dat ze serieus genomen worden. Daar zijn ze niet van overtuigd:

“Daaruit maken wij op dat het op dit moment niet opportuun is om een verkennend gesprek aan te gaan. Een verkennend gesprek heeft immers enkel zin als dit gesprek open en oprecht aangegaan wordt.”

Volgende week wordt nog een keer met de overblijvers gesproken (en misschien ook met DZ). Pas na het reces (vanaf 26 augustus) zal dan verder worden gesproken “om te komen tot aanvulling van de huidige coalitie.”

Wethouders-fte

Ondertussen werd de motie om de bezetting van wethouders terug te brengen met 1 fte deze keer wel aangenomen.

Ook GL en SP, de twee Spitzenkandidaten voor de nieuwe coalitie, stemden daarvoor. Twee VVD-wethouders weg (full time) en twee parttimers terug? Alle wethouders (behalve Rita Noordzij van CU, 0,8) zijn nu fulltime.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *