Niet genoeg griepvaccins voor Oostzaan

Woensdag twee weken geleden zou hij geprikt worden, maar dat feest ging niet door. Jack Woestenberg-van Dalen is niet boos op* maar teleurgesteld in Huisartsenpraktijk de Kolk in Oostzaan. 

We hebben een U, we hebben een V, we hebben een W, we hebben een X… en een Y en ook een Z, klinkt geinig, maar Oostzaners waarvan de achternaam met een van die letters begint, vissen achter het net: Oostzaan is door de griepvaccins en pneumokokkenvaccins heen. Tot en met de T werd bediend, daarna sloot het loket. 

Jack (achternaam met een W) is onder meer redacteur/verslaggever bij Rodi, hij is programmamaker, tekstschrijver en BO’er (Bekende Oostzaner). Hij is nog niet zestigplus, maar hij zou 4 november gevaccineerd worden omdat hij in de groep mensen valt die een gezondheidsrisico lopen als ze de prik niet krijgen. 

Jack maakt geluid, hij vindt de gang van zaken op zijn minst vreemd en vroeg waarom er op alfabet werd gewerkt en niet op intelligente informatie: gezonde zestigers met een achternaam die begint met een A, of een D of een K, zijn gevaccineerd, terwijl dorpsgenoten vanaf de U, ongeacht de gezondheid waarin ze verkeren, buiten de pot piesen. En ook de inwoners, die de dag waarop ze oorspronkelijk werden opgeroepen niet in de gelegenheid waren te komen hebben pech:

‘Het gaat mij niet om mezelf, maar hier is niet goed over nagedacht. Het valt niet uit te leggen en het is gevaarlijk wat hier gebeurt.’ 

Aan Jack liet De Kolk weten dat ze het de volgende keer waarschijnlijk anders aanpakken. We belden een paar keer met de praktijk (toegegeven, steeds net na 17:00 uur), maar kregen geen contact. 

Via de website laat De Kolk weten: 

‘We hebben de maximale hoeveelheid besteld en hebben nog een maximale nabestelling gedaan. Begin december weten we of en hoeveel we geleverd krijgen. Hou deze website in de gaten’

Deel dit artikel:

4 reacties

 • De zorg heeft het hartstikke moeilijk. Dat geldt niet alleen voor ziekenhuizen, maar ook voor de gewone huisarts. Die heeft dit jaar ook heel veel over zich heen gekregen. En tja, “de volgende keer anders aanpakken”, het is wel een vrij unieke situatie – de volgende keer is misschien pas over honderd jaar.

  Gelukkig is er ook nog heel goed nieuws voor Jack: er ís dit jaar helemaal geen griep. Het aantal griepgevallen is nul. Nada. Niks. Kijk zelf maar: https://apps.who.int/flumart/Default?ReportNo=1&CountryCode=nl

  Zie hier de informatie van het RIVM over het tekort aan griepprikken https://www.rivm.nl/griep-griepprik/griepprik/verdeling-griepprik

  Volgend jaar, als er misschien wel weer gewoon griep is, krijgt Jack vast als een van de eersten een oproep. Waarom? Omdat hij in De Orkaan staat, natuurlijk!

 • hans van loo

  Een tekort aan vaccins.
  Het is natuurlijk mede te danken aan het feit dat er in vorengaande jaren zowat de helft van de gegadigden geen griepprik kwam halen, vanuit een vreemd soort stoerheid van heb ik niet nodig etc.
  Het overschot aan vaccins kon worden weggegooid. En nu ? Nu komen de weigeraars van toen toch op hangende pootje een prik halen. Het vorenstaande is maar een veronderstelling, maar ik denk dat ik er niet ver naast zit.
  Dat neemt niet weg dat je als praktijk een selectie zou kunnen maken als je voorziet te weinig vaccins te hebben,je zou in eerste aanleg alleen de echte risicogroepen voorrang kunnen verlenen.

 • Ellen van Urk

  Mijn man is 67 jaar. Gelukkig nog gezond en sportief. Hij heeft gehoor gegeven om geen griepprik te halen. Onze naam begint met de U. Ik behoor tot de risicogroep. Ik heb keurig op 3 november een griepprik gehad. Door deze periode hebben meer mensen de griepprik gehaald. Daar hadden ze rekening mee moeten houden.

 • Ik heb geen griepprik (op tijd) gehad en ben nu verkouden.
  Tot op vandaag geen dus.

  Ed Warlich

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *