In de nacht van zaterdag op zondag – 8 oktober – zijn vier mannen het medische verzamelgebouw De Kolk in Oostzaan binnengedrongen. Een oplettende melder hoorde geluiden die niet klopten en waarschuwde de politie.

Omstreeks 01.30 uur spoedden meerdere eenheden van de politie zich naar Oostzaan. Zij omsingelden het pand en werden vanuit de lucht geassisteerd door de politiehelikopter. Een ambulance werd uit voorzorg opgeroepen.

Volgens omstanders probeerde één van de verdachten weg te rennen, waarna hij hardhandig naar de grond is gewerkt. De politiewoordvoerder verklaart zondagochtend:

Bij aankomst van de politie rende een man weg in de richting van de bosschages. De achtervolging werd ingezet, waarbij de man bewusteloos werd aangetroffen. Hij was kennelijk tijdens zijn vlucht tegen een boom gerend. Even later kwam hij bij en kon na een medische schouw door aangekomen ambulancepersoneel worden aangehouden

Naar de overige verdachten werd in en op het pand gezocht. Meerdere agenten en een speurhond met zijn geleider gingen naar binnen. Uiteindelijk heeft de politie drie andere verdachten op een dakkapel gevonden. Zij zijn met assistentie van de brandweer van het dak gehaald. De politiewoordvoerder :

.Het betreffen mannen in de leeftijdscategorie van 23 tot 32 jaar. Geen van hen is in Nederland ingeschreven. Er zijn meerdere inbraakwerktuigen aangetroffen, deze zijn in beslag genomen.

De politie is na de aanhoudingen nog in het pand gebleven. De Forensische Opsporing gaat zondag verder onderzoek doen. In de Lisstraat is rond 04.00 uur een auto van de verdachten in beslag genomen. De auto, een Audi A3 met Frans kenteken, is opgehaald door een bergingsbedrijf.

Eén van de werknemers van het naastgelegen Lishof noemde het ‘de ergste nachtmerrie die ik heb meegemaakt’:

“ik werk in nachtdienst en zag politie en brandweer en een helikopter heen en weer rijden in de Lisstraat. Ik.werk in Lishof op de eerste etage in de nacht en zag het allemaal gebeuren. Mijn cliënten waren erg bang. Wij hopen dit nooit meer mee te maken, midden in de nacht. Gelukkig heeft de politie de 4 daders op heterdaad betrapt.”

Bijdrage door Michel Schermer