Nieuw coördinatieduo De Sluis (afscheidsinterview met Sarah en Truus)

Sluiscoördinatoren Truus en Sarah dragen vanaf januari 2020 hun werkzaamheden over aan Tine en Thara.

Zij zorgen er samen met de vrijwilligers en het bestuur voor dat er op twee locaties in de Zaanstreek laagdrempelige taal- en ontmoetingsactiviteiten blijven plaatsvinden.

Truus en Sarah kijken terug op een enerverende tijd. Ruim vier jaar hebben zij zich samen met de vrijwilligers met hart en ziel ingezet om nieuwkomers sneller en effectiever te laten integreren in de Zaanse samenleving. Zij hebben de Sluis opgebouwd tot wat die nu is: een onmisbare plek voor integratie. In 2019 opende er zelfs een dependance van de Sluis voor de nieuwkomers in Zaanstad-Noord.

In de Sluis kunnen nieuwkomers gratis extra Nederlands oefenen met Zaankanters. Ook worden vanuit de Sluis veel matches gemaakt voor integratiehulp buiten de Sluis. Zo werden nieuwkomers gekoppeld aan taalmaatjes, stages, vrijwilligerswerk, studiehulp en zelfs aan betaald werk. Truus:

“Ons motto is de kracht van samen!”

Truus en Sarah zorgden voor een continue aanwezigheid van de Sluis op sociale media en in de Zaanse krantjes, waardoor er snel matches gemaakt konden worden. Ook het enorme netwerk van vrijwilligers en betrokken instanties rondom de Sluis droeg daaraan bij. Voor nieuwkomers voelt de Sluis als familie, een warme plek waar ze met plezier intensief aan hun inburgering werken. Sarah:

“Vrijwel alle vrijwilligers wilden in 2020 doorgaan met hun geweldige werk.”

Met nog maar acht uur betaalde coördinatie per persoon volgend jaar zagen Truus en Sarah zich echter genoodzaakt hun werkzaamheden over te dragen. Truus:

“Onze kracht en het effect lag in de combinatie van al onze werkzaamheden en wij kunnen domweg niet meer schrappen in onze uren.”

Sarah:

“We stopten al veel vrijwillige uren in de Sluis, maar wéér een vermindering van de betaalde uren kunnen wij niet meer verantwoorden in onze persoonlijke situaties. Dit werk geeft ontzettend veel voldoening en we maken samen een enorm verschil voor veel Zaankanters. Maar er is wel een stabiele – en dus betaalde – basis nodig.”

Het was een lastige beslissing om te stoppen met de Sluiscoördinatie en Truus en Sarah hebben er lang over nagedacht. Sarah:

“We zijn enorm blij dat de Sluis ondanks verminderd budget en dus minder openingstijden kan blijven bestaan, zodat er in Zaanstad twee plekken blijven waar nieuwkomers extra Nederlands kunnen oefenen en Zaankanters kunnen ontmoeten.”

Truus:

“Dat was ons doel en nu kunnen wij het makkelijker loslaten. We hopen dat de Sluis onderdeel wordt van de nieuwe inburgering, die in 2021 naar de gemeenten gaat.”

Truus en Sarah dragen met een goed gevoel de coördinatie over aan Tine en Thara. Zelf maken ze de cirkel rond, en sluiten hun Sluisperiode af op Lesbos, waar ze tien dagen als vrijwilligers gaan helpen bij ShowerPower.

De nieuwe openingstijden van taalcafé de Sluis zijn:
• Sluis Noord: woensdag van 14-16 uur
• Sluis Zuid: dinsdag van 19-21 uur en vrijdag van 14-16 uur.
De Sluis Zuid ligt naast Vluchtelingenwerk (Jufferstraat 6) in Zaandam en de Sluis Noord bevindt zich in buurtcentrum de Lorzie in Wormerveer.

Deel dit artikel:

Een reactie

  • Heel veel dank en respect voor Truus en Sarah, die jarenlang fantastisch werk hebben gedaan! Zij zijn het gezicht van de Zaanse gastvrijheid voor nieuwkomers – in zeer brede kring bejubeld! – en hebben daar waanzinnig hard voor gewerkt en ongelooflijk veel vrije tijd in gestoken. Dat het na nog weer een enorme vermindering van hun betaalde uren echt niet meer uitkon, dat snapt een ieder. Maar wat onbegrijpelijk is, is dat dit door Zaanstad zo is besloten. Heel veel succes met jullie nieuwe kortlopende project in Griekenland gewenst!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *