Nieuw leven uit 140-jarige hout

De verschrikkelijk oude rode beuk in de tuin van Huize Ceres aan de zuiderhoofdstraat werd zo’n twee weken geleden gekapt, en daar mochten we van de eigenaren Henk en Niels bij zijn om te filmen. 

We werden er verdrietig van, maar de boom was echt ziek tot in de machtige wortelen.

Maartje van Deursen van Cambium Meubels uit Krommenie zag ons filmpje en ze herkende direct de waarde van het hout. Ze nam contact op met Henk en Niels en kocht een speciale zaag:

Van een deel van de stam gaan Maartje en haar team meubels maken, zodat de mooie boom voort blijft bestaan. Maar dat gaat nog even duren…Het hout moet nog zeker 3 jaar drogen voordat het verwerkt wordt.

Ze gaan het hout buiten aan de wind drogen op hun ‘bomenland’, een buitenterrein aan de Vermaningsstraat bij de werkplaats van Blik op Hout. Daarna gaan de gezaagde planken nog één jaar naar binnen om verder te drogen tot de gewenste 12 % vochtigheidsgraad. Maartje vertelt:

Ondanks de aantasting van de zwam waardoor de boom geveld moest worden, ziet het hout er prachtig uit, kleurrijk en vooral reusachtig, de delen die nu gezaagd zijn zijn 3,2 meter lang en ruim 1,5 meter breed. Een telling van de jaarringen vertelt ons dat de rode beuk tenminste 140 jaar oud was.

Tijdens het zagen stuitte de kettingzaag op ijzeren pinnen met porseleinen isolatoren die vroeger gebruikt werden voor elektra bedradingen, ze zaten midden in de boom, het hout was er overheen gegroeid.

De prachtige boom leverde prachtig hout:

Dit filmpje maakten we toen de boom neer ging. We melden ons over drie jaar weer bij het atelier van Maartje voor het vervolg.

De foto’s zijn van Maartje van Deursen

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *