Nieuwbouw Et Buut Westerkim te klein, nieuwe school Behouden Haven

De nieuwe school voor Et Buut en Het Baken / Westerkim die in 2020 moet verrijzen aan de Mauritsstraat in Zaandam is nu al te klein.

Zaanstad wil daarom een extra schoolgebouw (met gymzaal) aan De Behouden Haven in Zaandam bouwen.

De nieuwbouw op het gebied Overtuinen D aan de Mauritsstraat (het voormalige terrein van Garage Zwart naast het Volkspark) wordt volgens Zaanstad dit jaar gebouwd en in 2020 geopend. Het gebouw is berekend op 600 kinderen.

Voor volgend jaar worden er al meer dan 720 leerlingen verwacht, in 2030 zijn dat er 930. Ook de gymzaal die gepland is voor de nieuwbouw is nu al te klein. Voor school, gymzaal, een schoolplein, parkeeerruimte en kiss & ride moet een kavel van 2400 m2 gevonden worden.

Zaanstad heeft haar oog op de Behouden Haven laten vallen. Aanvankelijk was ook de nieuw te bouwen Verkadebuurt een optie maar dat zou tot grote vertraging van de bouw aldaar leiden en tot 55 minder sociale huurwoningen.

Alternatieven

De plek waar Et Buut nu staat is ongeschikt, Zaanstad: “de school staat op dit moment illegaal (door een eerder verloren beroepszaak)” en de overlast voor de buurt. Ook de Bullekerk (tegenover coffeeshop), Nuonterrein (hogedrukleidingen), Papenpadsloot (naast Zaanlands), Amrobank Westzijde (woningbouw), Mauritsstraat (idem), Sportfondsenbad (naast twee hogedruk aardgastransportleidingen), KPN telefooncentrale Krimp (parkeerperoblemen), Verkadefabriek (verkeerslawaai), Kunstuitleen Vincent van Goghweg (verhuurd OVO), Overtuinen D (naast de nieuwe school maar te klein), vielen af.

De buurt wordt toch al opgeknapt (Westzijde, nieuwbouw op het terrein van de voormalige Ford Garage, Westzijde 57-67 en Klokbaai 11) en de Behouden Haven heeft nu nog geen fijne uitstraling volgens het college. Zo’n school pimpt de zaak op.

2023 klaar

Het ontwerp van de school aan de Behouden Haven is voor dit jaar gepland. In 2020 volgt de planologische procedure en in 2021 en vergunningaanvraag en aanbesteding. In 2022 moet gebouwd worden, in 2023 kan de school dan in gebruik worden genomen. Waar de 120 tot 170 ‘extra’ kinderen gehuisvest moeten worden is niet bekend.

De bouw van de school aan de Mauritsstraat is al ernstig vertraagd en heeft extra geld gekost omdat de gemeente door de rechter is teruggefloten wegens het onvoldoende rekening houden met de bedrijven. Constructiebedrijf Singeling is op kosten van de gemeente verhuisd naar Wormerveer, de kosten daarvan zijn geheim.

Hieronder hoe het nu is en hoe het moet worden, op de schets boven is de nieuwe school het gele gebouw.

Deel dit artikel:

3 reacties

 • erik

  Er is nog geen paal geslagen en nu voldoet het pand al niet aan de eisen, dat wordt nog leuk als het hele spul af is. Je zou ook kunnen bedenken dat de plannen in dit stadium aangepast worden en er meteen iets gebouwd wordt wat wél aan de verwachtingen gaat beantwoorden. Zou zomaar een hele klap geld kunnen schelen. Voorkomt bovendien de onnodige verkeersbewegingen van complete schoolklassen tussen school en gymzaal.

 • Merije Carper

  Zo liep ik vroeger altijd van school terug naar huis, precies zoals op die foto. Thanks for the memories! (ik zat op de Hugo de Groot school, de BESTE school vd wereld!)

 • Frank Peter

  Onzalig plan. Veel verplaatsingen tussen de school en gymzaal en extra verkeersoverlast, die in de buurt toch al zal toenemen in de Parkstraat en Langestraat en Ooievaarstraat.. bij t Buut is het nu al dagelijkse chaos, straks moeten de leerlingen allemaal over het bruggetje Parkstraat…want de meeste leerlingen komen uit oud west..en de kans dat ouders helemaal gaan omrijden naar de provinviale weg is uiteraard nihil..
  Snap niet waarom die blijkbaar oh zo nodige uitbreiding niet gewoon naast de lokatie wordt gerealiseerd en de wat minder woningen daardoor ergens anders…Singeling is toch niet voor niets voor een vermogen uitgekocht?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *