Nieuwe actie in ZMC van de baan

De voor half april aangekondigde actie in het ZMC gaat niet door. De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) en de bonden hebben een principeakkoord over een nieuwe cao bereikt.

Een groot deel van het personeel krijgt zo’n 15 procent meer salaris. De nieuwe cao gaat met terugwerkende kracht in per 1 februari.

De vakbond FBZ is tevreden:

“Dankzij de druk van de landelijke ziekenhuisstaking op 16 maart en de aankondiging van een tweede actiedag, besloot de NVZ het eindbod van tafel te halen. Er ligt nu een resultaat dat zorgprofessionals meer loonsverhoging, meer zeggenschap over hun rooster en een betere reiskostenvergoeding biedt. Ook is het plan om het generatiebeleid te verslechteren van tafel.”

De 15 procent is dus meer dan de eerder aangeboden 13 procent door de NVZ en geldt bovendien voor meer mensen. Ook hogere salarisgroepen krijgen nu meer (maar niet altijd 15 procent):

“alle medewerkers kunnen rekenen op een salarisverhoging van 5% per 1 februari 2023. Op 1 december krijgen ze nog eens 5%, maar deze salarisverhoging is vanaf IP 62* wel gemaximeerd op € 300 bruto per maand. Per 1 juni 2024 volgt voor werknemers tot IP 62 een structurele salarisverhoging van 5%. Voor werknemers vanaf IP 62 is een structurele loonsverhoging afgesproken van 2% plus € 180 bruto per maand.”

Onder de cao vallen ruim 200.000 zorgmedewerkers in ziekenhuizen en revalidatiecentra.

* IP 62 is een loonschaal in de cao die in 2022 € 5.872 bruto per maand was.

Lees ook: Actiedag: donderdag is vandaag ‘zondag’ bij ZMC (16 maart 2023)

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *