Vanaf 1 juli 2024 is het voor glazenwassers in Zaanstad betalen geblazen. € 1.877,95 om precies te zijn. De gemeente Zaanstad hoopt hiermee de malafide praktijken van vooral Bulgaarse wassers tegen te gaan, maar dit zorgt ervoor dat de glazenwassers die alles volgens het boekje doen opeens flink moeten betalen. Met alle gevolgen van dien.

Een van de glazenwassers die de dupe is, is Robin Holland (33), opgegroeid in een echte glazenwassersfamilie. Vader en moeder stonden beiden op de ladder, dus de kans dat Robin later de business in zou rollen was geen grote verrassing. Met een kleine op komst (een jongetje), hoopt hij, al dan niet stiekem, dat zijn zoontje de zaak in de verre toekomst kan overnemen. Maar deze droom ziet er sinds de bekendmaking van de nieuwe vergunningsplicht niet meer zo rooskleurig uit.

Holland werkt niet alleen in Zaanstad, maar ook in Haarlem, waar geen vergunningsplicht is. Maar hij ziet de bui al hangen:

‘Straks moet ik in Haarlem ook een vergunning aanvragen, omdat de intimiderende glazenwassers nu natuurlijk niet meer in Zaanstad blijven. Maar dan krijg je in de toekomst dat je sommen met geld moet betalen om alleen al te kunnen werken. Ik red het om deze vergunning aan te vragen, maar de klanten betalen natuurlijk. Ik moet nu €5 extra vragen.’

Illegale praktijken

In Haarlem zal dat geen probleem zijn. Mensen betalen zonder een kik € 35 per wasbeurt, maar dat is in Zaanstad heel anders.

‘Zaankanters schrikken soms al als ik mijn normale tarief van € 20 per huis vertel. De buitenlandse glazenwassers kunnen het voor € 10 doen, maar die doen het allemaal handje contantje, dus zwart. Als mensen zo schrikken van het bedrag informeer ik ze dan ook graag over de praktijken van die glazenwassers die het zo goedkoop doen en waar hun geld misschien wel niet belandt.’

Actie

Holland zou graag actie willen voeren tegen de nieuwe vergunningsplicht van de gemeente Zaanstad, maar elke keer als hij met collega’s praat, gooien zij al snel de handdoek in de ring:

‘Veel collega’s van mij zijn van plan hun zaak te verkopen, omdat ze het niet meer zien zitten. Ik snap dat wel, vooral met het vooruitzicht van meer gemeentes die dit soort vergunningsplichten gaan invoeren. Ze zouden een nationale vergunningsplicht moeten invoeren, met één bedrag dat je één keer moet betalen, niet elke 5 jaar. Glazenwassers werken namelijk over het algemeen niet maar in één gemeente.’

Hij zucht: ‘Zo maak je namelijk een hele branche kapot.’

Door Remi Kerkhoven.