OFC ‘onaangenaam verrast’ door Bibob-onderzoek

Oostzaan heeft het Landelijk Bureau Bibob gevraagd onderzoek te doen naar de vergunningen en subsidies van voetbalclub OFC. De dorpsclub promoveerde met steun van de omstreden geldschieter Marwan K. binnen enkele jaren naar de Derde Divisie (betaald voetbal).

De club is ‘onaangenaam verrast’ over het verzoek. Liever hadden ze gehad dat de gemeente de accountants-controle van aangeleverde stukken had afgewacht.

Ook is OFC boos over de ’tendentieuze’ vragen van GroenLinks van 24 februari waarin gevraagd wordt om “de exacte financiering van STO vanaf 2016”: van wie dat geld afkomstig is, hoe het is verkregen en waar het naartoe is gegaan (stafleden, spelers).

Volgens OFC zijn die vragen helemaal niet nodig omdat er al een FIOD-onderzoek naar OFC en Stichting Topvoetbal Oostzaan (STO) is gedaan, waarbij de ‘verdenkingen geseponeerd zijn’. OFC en STO zouden daarbij een ‘aanzienlijke schadevergoeding’ hebben gehad. De club beloofde eerder ook het FIOD-dossier aan de gemeente te sturen.

Alle acties en bijbehorende publiciteit “trekken een zware wissel op het dagelijks leven van bestuurders. leden en vrijwilligers” aldus OFC. Aan de vragen over de integriteit van de club en de bestuurders moet een eind komen, schrijft het bestuur aan de raad van Oostzaan. Alle publiciteit “wordt als zeer negatief en emotioneel belastend” beschouwd.

Volgens OFC is aan alle eisen voldaan, zijn alle gevraagde documenten geleverd, en is de omstreden geldschieter Marwan K. vrijwillig teruggetreden. K. was eerder tot een celstraf veroordeeld voor de handel in illegale cd’s, is vorig jaar veroordeeld tot een jaar cel wegens witwassen (hoger beroep loopt nog) en wordt in verband gebracht met minstens zeven aanslagen op mensen die bij OFC zijn betrokken (onderzoek loopt nog). K. was aanvankelijk lid van de technische commissie en bestuurder van STO. Dat is hij nu niet meer.

Het Bibob-onderzoek betreft de exploitatievergunning, de Drank- en Horecawetvergunning de eerderverleende subsidies aan de club. In zo’n onderzoek wordt onder meer getoetst of personen die bij de vergunning of organisatie betrokken zijn van ‘slecht gedrag’ (bijvoorbeeld veroordelingen wegens strafbare feiten) zijn.

OFC vraagt de gemeenteraad “verdere maatregelen en bijbehorende mediastorm te beëindigen en de rust te laten wederkeren.”

Deel dit artikel:

6 reacties

 • Johnny Jansen

  Echt jonge, laat ze lekker met rust. journalisten en politiek kunnen toch niks tegen criminelen doen. Daarom komt het over alsof die hetze alleen voor politici is om bekender te worden en journalisten alleen omdat die advertenties meer opleveren. Allemaal nonsens dit.

 • L.Dirksen

  (Semi) betaald voetbal en gemeenten is al jaren een bijzonder gevaarlijke combinatie. De afgelopen jaren zijn er al honderden miljoenen miljoenen gemeenschapsgeld verdwenen in de zakken van betaald voetbal organisaties, al dan niet gefinancierd door lieden van dubieuze afkomst met nog dubieuzere gelden. Als nu nog ook een politieke partij zich in strijd gaat mengen wordt sport en politiek een supergevaarlijk mengsel, waarbij de verliezers al bij voorbaat vast staan: De Oostzaanse belastingbetalers en de jeugd van OFC.
  Laat het hele voetbal toch over aan de enige instantie die er echt zeggenschap over heeft: De KNVB. Ondanks de vele bedenkingen die ook deze organisatie oproept heeft zij de laatste jaren wel degelijk blijk gegeven van daadkracht als het om dubieus gefinancierde clubs ging, zoals Young Boys, c.s. Als OFC echt zo slecht is als nu gesuggereerd volgt er wel actie uit Zeist. Laat het aan de KNVB over, de Bond en de Bond alleen gaat over het toelaten van een club aan een competitie.De KNVB en niemand anders en helemaal niet de politiek.
  Wil de Oostzaanse gemeenteraad onder aanvoering van Groen Links nu echt de enige voetbalclub van het dorp naar de kl…. helpen door iedereen zo te demotiveren dat de fut om vrijwilliger te zijn vanzelf verdwijnt?
  Zonder vrijwilligers geen club. Of is dit een wat uit de hand gelopen verkiezingsstunt van Groen Links?

 • Dick Marinus Sr

  Het ontbeert de dorpsclub gewoonweg aan krachtige bestuurders zoals uit vervlogen tijden, te denken aan Jan Onrust (Jan Hoed), Gerrit Stam, Piet Schaft e.v.a….

 • L.Dirksen

  Vergeet ook Jaap Onrust niet, Dick!

 • Dick Marinus Sr

  LDtO heeft te veel vertrouwen in de actieve daadkracht van de KNVB bij dubieuze sponsoring. Deze voetbalfederatie treedt eerst op bij faillissementen en als verhuurders van de sportaccomadaties de huur hebben opgezegd. Het leed is dan allang geleden en de clubkassen leeg.

Reageren? Ja, graag! Houd je aan onze regels

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *