Offensief Werkgroep A8-Coenbrug tegen doortrekken A8

Morgenavond, 14 september, wordt de zienswijze van Zaanstad over de A8-A9-verbinding in het Zaanstad Beraad besproken.

Een meerderheid van de raad wil die verbinding in de vorm van een ‘Assendelft’-variant (via Heemskerk of de golfbaan).

David Sluis van de Werkgroep A8-Coenbrug gaat inspreken bij het beraad. Bewoners uit de omgeving van de Coenbrug willen geen A8-A9-verbinding omdat ze een toename van geluidsoverlast vrezen en verwachten dat meer verkeer ongunstige milieu-effecten zal hebben.

De bijeenkomst in het Stadhuis begint om 19:00 uur. De werkgroep heeft een oproep gedaan om met zoveel mogelijk mensen (met spandoeken of t-shirts met leuzen) naar de raadszaal te komen om steun te betuigen aan de werkgroep.

De werkgroep stelt dat doortrekking geen schonere lucht of betere verkeersdoorstroming oplevert volgens het onderzoek van de Provincie Noord-Holland.

De omgeving van de Coenbrug lijkt ook niet gebaat bij de doortrekking A8-A9, aangezien deze wijken dan aanzienlijk veel meer worden belast. Volgens de Provincie zal er daar per etmaal nog eens ca. 30 duizend extra motorvoertuigen gaan rijden, bovenop de autonome ontwikkeling. De gezondheidskundige gevolgen qua geluid en fijnstof zijn echter niet onderzocht door de Provincie Noord-Holland.

“Is afzien van doortrekken dan niet de beste oplossing?” vraagt de werkgroep zich af.

De provincie heeft voorkeur voor de Golfbaan-variant. Maar er is opnieuw uitstel opgetreden omdat dat alternatief waarschijnlijk afgewezen zal worden door de UNESCO. De Stelling van Amsterdam zou zelfs de status van werelderfgoed kunnen kwijtraken. Eerst moet dus met UNESCO worden overlegd.

Tot 1 oktober kunnen zienswijzen worden ingediend.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *