Omgevingsdienst en Afvalzorg informeren omwonenden fout?

We hebben het gelezen en nog een keer gelezen en toen gecheckt. En, hoe je het ook wendt of keert het klopt niet.

Eerder schreven we over de grote problemen bij de Amsterdamse afvalverwerker AEB die tijdelijk worden opgelost door extra stortingen van afval in Nauerna en Lelystad. 

De omwonenden ontvingen hierover keurig een brief van de adjunct-directeur Toezicht & Handhaving. Daarin werd gesteld dat het zou gaan om bedrijfsafval en:

‘Voorwaarde die Afvalzorg stelt, is dat het afval nagenoeg geen organisch materiaal bevat om geuroverlast te voorkomen.’

De afgegeven vergunning, die niet gepubliceerd werd, en pas bij navraag werd vrijgegeven aan de omwonenden, leert echter dat het zaakje stinkt. Letterlijk.

De ontheffing is gegeven voor ‘stedelijk afval’ (Euralcode 20 03 01) en dan moet je denken aan etensresten, luiers, groen afval, plastic, papier, glas etc… Ongescheiden rotzooi die ongedierte aantrekt.

Hier de codelijst:

Hier de ontheffing:

Rest ons de vraag: waarom jokken, of is het een foutje? Kortweg: stinkt dit zaakje alleen letterlijk of ook figuurlijk?

Deel dit artikel:

2 reacties

  • Henk Brunt

    Typisch gevalletje van de halve waarheid. Het afval komt van een bedrijf (Renewi Nederland BV) dus is het afval van een bedrijf, gemakshalve dan bedrijfsafval genoemd. Echter het aangeleverde materiaal van dit bedrijf had een andere bron (gemengd stedelijk afval). Lijkt op de handelswijze van de firma list en bedrog.

  • De Orkaan

    Dat het om afval van Renewi gaat is natuurlijk op zichzelf al opmerkelijk. Renewi sloot vorig jaar een contract om 10 jaar lang Engels afval aan AEB te leveren. Dat afval kan AEB dus niet verwerken. Renewi moet dus zelf voor een oplossing zorgen en waarschijnlijk ander afval elders kwijt. We zijn ook erg benieuwd naar de financiële consequenties van deze ‘oplossing’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *