Als Amsterdam en Zaanstad de Ja/Ja-sticker invoeren kan Wormerland niet achterblijven.

Op 15 oktober steunde een brede meerderheid van de gemeenteraad een motie waarin om snelle invoering (per 1 januari 2020) van dit systeem wordt gevaagd waardoor de hoeveelheid ongewenst drukwerk aanzienlijk zou moeten verminderen.

Alle partijen (behalve Liberaal Wormerland) steunden de motie. Een Ja/Ja-sticker zorgt ervoor dat alleen op die adressen reclamedrukwerk wordt bezorgd. Wie geen sticker heeft krijgt die folders niet meer. Huis-aan-huisbladen hebben geen last van het nieuwe sticker-beleid.

Wethouder Harold Halewijn meldde via Twitter dat de invoering onderdeel wordt van het nieuwe ‘grondstoffen/afval plan’ dat nog in raad besproken moet worden. Pas als het is vastgesteld wordt tot uitvoering overgegaan.

Volgens GroenLinks die de motie indiende, moet de actie helpen om de hoeveelheid restafval tot de norm van 100 kilo per persoon in 2020 terug te brengen (gooien ze in Wormerland de folders bij het restafval?). Per huishouden wordt per jaar 36 kilo ongevraagd drukwerk verspreid.

Zaanstad wil ook per 1 januari de nieuwe stickers invoeren, de folderbranche heeft bezwaar tegen dat besluit gemaakt.


Bronnen: Tweets van wethouders Rob Berkhout en Harold Halewijn, Raadsinformatie Systeem Wormerland (motie, stemming) en eerdere berichten op De Orkaan over de Ja/Ja-sticker.