In september 2023 beloofde B&W van Oostzaan nog een evenementenbeleid aan de raad voor te stellen, een Erfgoedverordening te maken en een onderzoek naar een Zelfbewoningsplicht te gaan doen. Vier maanden (januari 2024) later waren de beloftes van de Lange Termijn Agenda verdwenen. Niet omdat ze geregeld waren. Ze waren gewoon van de agenda afgevoerd.

Toen D66-raadslid Aart Ruijter de twee lijstjes naast elkaar legde, constateerde hij dat er niet minder dan 19 onderwerpen waren verdwenen zonder dat er was uitgelegd waarom. Waren ze opgelost of uitgesteld? Of gewoon in lucht opgegaan.

Ruijter liet het op de raadsagenda zetten en burgemeester Polak heeft op de valreep (een gewoonte in Oostzaan?) uitgelegd waar de onderwerpen zijn gebleven.

Sommige zaken worden uitgevoerd (Doorontwikkeling Sociaal Plein) en zullen in de volgende versie weer worden toegevoegd aan de agenda, voor de Inwonerspas is geen geld (maar is dus zonder uitleg afgevoerd), het evenementenbeleid wordt elders ‘meegenomen’, het ‘uitvoeringsplan dienstverlening’ ontbreekt ten onrechte aldus Polak. En zo gaat het 19 keer door: zaken zijn ‘niet noodzakelijk’, waren eerder ’ten onrechte opgenomen’, ‘worden uitgevoerd’, zijn door het college zelf afgehandeld, hebben een andere naam gekregen, zijn achteraf weer toegevoegd, etc.

Conclusie: Ruijter (hij neemt morgenavond afscheid als raadslid) heeft goed opgelet, het college heeft het slordig georganiseerd.

Door Piet Bakker. Bron: raadsagenda Oostzaan. Afbeelding boven: Haal 73, een historische stolpboerderij die door het ontbreken van een Oostzaans Erfgoedbeleid dreigt te verdwijnen (Google Streetview), onder: Aart Ruijter (let op de onheilspellende zwarte kat).