Opheffen blokkades Zaanderhorn gevraagd #GEHEIM

Bewoners die aan het Zaanderhorn in Zaandam wonen, vragen de gemeente Zaanstad om het ‘opheffen’ van blokkades. Nu is er volgens hen via de openbare weg geen toegang tot hun woning.

De brief is door Zaanstad niet openbaar gemaakt (#geheim noemen wij dat) omdat ze ‘persoonsgegevens’ zou bevatten.

Alleen raadsleden mogen de brief inzien, B&W stelt voor de zaak zelf af te handelen.

Het ‘verzoek tot opheffen blokkades’ is aan de gemeenteraad gestuurd door ‘bewoners woonachtig aan de openbare weg Zaanderhorn’ en is door Zaanstad op 14 februari 2020 op de website gezet.

De bewoners hebben:

“Bezwaar tegen de aanwezigheid van verschillende aldaar geplaatste poorten, hekwerken en andere blokkades waardoor cliënten en anderen zich via deze openbare weg geen toegang meer kunnen verschaffen tot hun woning.”

Wie de bief stuurde is dus niet duidelijk, maar wel duidelijk is dat de familie Groen die een medische praktijk op het puntje van het Hemkadeterrein hebben, al veel vaker over de afsluiting door de exploitanten van de North Sea Venue hebben geklaagd. Bij een speciale bijeenkomst van het Zaanstad Beraad kregen de bewoners van het gebied uitgebreid de kans om hun bezwaren (o.a. tegen het beleid van Zaanstad) toe te lichten, de kans dat de zaak zonder juridisch bloedvergieten (en forse schadevergoedingen) uit de wereld geholpen zal worden, lijkt nihil. Er liepen al 27 procedures in deze zaak. Dit lijkt de aankondiging van de 28e.

Foto boven: Zaanderhorn met (open) hek (bron: Google Earth), foto onder: Jan Koster (via Facebook)


Zaanstad heeft er een gewoonte van gemaakt om brieven die aan de raad gestuurd worden en waarin persoonsgegevens voorkomen of andere zaken die men niet openbaar wil maken geheim te maken (‘niet openbaar’ noemen ze dat zelf).

De Orkaan vindt dat een een principieel onjuiste gang van zaken. De gemeenteraad is een openbaar lichaam en brieven aan de raad zijn in principe openbaar. Geheimhouding geldt alleen voor zaken die volgens de Wet Openbaarheid Bestuur niet openbaar gemaakt kunnen worden.

De AVG (privacy-wetgeving) kan alleen een rol spelen als het om namen of adressen gaat, en zelfs dat is de vraag. Als mensen hun naam en hun klacht niet openbaar willen maken, moeten ze geen brief aan de gemeenteraad sturen. Daar is – voor zover wij weten – in Nederland ook nooit een rechtszaak over geweest. Bovendien doet het briefschrijvers tekort, anderen zijn niet op de hoogte van hun klacht, in de gemeenteraad kan er moeilijk over geheime documenten gepraat worden en de media kunnen er maar beperkt aandacht aan besteden, de inhoud van de klacht blijft immers geheim.

hek hemkade jan koster

 

hek zaanderhorn

Deel dit artikel:

Een reactie

  • CTM GEER

    moge duidelijk zijn dat dit weer een onderdeel is van de hetze jegens uitbater van North Sea Venue zodat de gemeente nog dieper in de tas met (ons!) gemeenschapsgeld mag graaien om de familie groen uit te kopen. moet niet gekker worden, in plaats van optreden lijkt de gemeente illegaal wonen op een industrieterein te gaan belonen. misschien een idee om deze mensen helemaal geen podium meer te bieden en onze belastingcenten beter te besteden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *