Freek van der Veen, oud-bestuurslid van de Kledingbank Zaanstad, neemt het op voor de oprichtster van de Kledingbank die volgens hem ten onrechte “aan de schandpaal wordt genageld”.

Er zijn volgens hem wel “verkeerde keuzes” gemaakt maar “er is geen geld verduisterd”. De rest van het bestuur was volgens hem mede-verantwoordelijk en “zou het boetekleed moeten aantrekken.”


Freek van der Veen is de huidige partner van de oprichtster. Hij was naast bestuurslid ook chauffeur voor de Kledingbank.


door Freek van der Veen

Graag zou ik mijn verhaal ook willen doen omtrent alle commotie rond de Kledingbank.

Sinds de oprichting heb ik ook in het bestuur gezeten en heb alles van dichtbij meegemaakt. Het raakt mij zeer dat de oprichtster zo aan de schandpaal wordt genageld.

Sinds zij het initiatief heeft genomen zijn vele honderden mensen gratis voorzien van Kleding. Zonder haar was dit nooit van de grond gekomen. Vele 1000-den uren heeft zij hierin gestoken. Veel kosten die vooral in het begin gemaakt moesten worden, heeft zij uit eigen zak betaald. Zonder klagen stond zij dag en nacht voor iedereen klaar. Als er iets was met vrijwilligers was zij de eerste die opstond, als er iets verhuist moest worden regelde zij dat. En daar wordt nu maar voor het gemak aan voorbij gegaan. Onvermoeibaar en maar doorgaan, vooral tijdens de tijd dat er ivm de verhuizing verbouwd moest worden. Uren in het koude vochtige hok, wachten op leveringen. Achter spullen aangaan en vrijwilligers regelen die kwamen verbouwen.

Waar was de rest van het bestuur toen? Wij kwamen af en toe een uurtje even helpen. Financieel is de Kledingbank nooit gezond geweest. Diverse keren heeft zij dit aangegeven om vervolgens zelf nog meer extra uren hierin te steken. Ook toen waren wij als rest van het bestuur te druk met andere dingen.

Al tijden gaf zij aan dat de druk en verantwoording haar te veel werd. En ze heeft al tijden van te voren aangegeven dat zij na de zomervakantie ging minderen omdat ze meer zou gaan werken. Zelf geld verdienen ipv de Kledingbank. Het verhaal van haar plotselinge vertrek is dus pertinent niet waar. Net als geen contact hebben gehad. Ik heb er notabene bij gezeten dat ze bij haar op de bank zaten!

Er zijn keuzes gemaakt, wat achteraf verkeerde keuzes zijn gebleken. Er is geen geld verduisterd of tengelde gemaakt door de oprichtster. Het geld is met medeweten van de andere bestuursleden besteed aan andere lopende zaken. Zaken zoals huur, onderhoud van een dure bus, de verbouwing etc. De rest van ons vond het wel lekker makkelijk dat Oprichtster alles regelde, dan konden wij net doen alsof die problemen er niet waren.

De afspraak met oprichtster was dat zij per maand de vrijwilligers vergoeding a € 125,- zou krijgen. € 125,- per maand voor een gemiddelde werkweek van 30-40 uur!! Ik zou er mijn bed niet voor uit komen, en U?? En nu wordt er gezegd dat zij dit geld achterover heeft gedrukt!!!!!!!! Ronduit stuitend vind ik dit. Zeg maar schandalig.

Nogmaals, keuzes die beter anders genomen hadden kunnen worden. Mensen moeten eens ophouden met roddelen, vooral de mensen die er helemaal niets mee te maken hebben gehad, mensen die haar niet eens kennen!! Makkelijk hé vanachter je computertje mee opruien!! Jullie beseffen niet wat je ermee kapot maakt. Een gezin, een familie en vooral onschuldige kinderen!!

Het hele bestuur zou het boetekleed moeten aantrekken, niet alles afschuiven op 1 zondebok die alleen maar hard heeft gewerkt om dit van de grond te krijgen.