‘Toen ik een aantal jaren geleden bij de Kledingbank begon, hadden we misschien zo’n drie bezoekers per dag. Ik dacht: waar doen we het voor? Nu zijn dat er iedere dag zeker dertig. En denk ik: hoe houden we het vol? Wij móeten groeien, omdat de armoede in de Zaanstreek groeit.’

Dat zei Lonneke Kroon, die de dagelijkse leiding heeft over de Kledingbank Zaanstreek in Wormerveer, tijdens een bijeenkomst met vrijwilligers. Bij die gelegenheid werd het eerste stoepbord met het nieuwe logo en de aangepaste naam een beetje officieel onthuld. Die taak was toebedeeld aan Marye de Jong (rechts op de foto), de vormgeefster van het logo, en Hennie Velzel, lid van de Adviesraad sociaal domein van de gemeente Wormerland. Zij heeft het initiatief genomen om de naam te wijzigingen van Kledingbank Zaanstad in Kledingbank Zaanstreek, omdat nu ook Wormerland de organisatie financieel steunt.

Het nieuwe logo is een onderdeel van een activiteitenplan dat tot doel heeft om meer Zaankanters te bewegen hun gebruikte kleding en schoeisel naar de Kledingbank te brengen. Zodat nog meer Zaankanters die structureel in armoede leven gratis kleding kunnen uitzoeken (mits ze een verwijzing hebben van een hulpverlenende instantie). Het plan wordt gemaakt en uitgevoerd met de vrijwillige medewerking van Team Klijnsma dat via de Zaanse Uitdaging in contact is gekomen met de Kledingbank. In 2022 heeft de Kledingbank 1100 volwassenen en 500 kinderen aan kleding kunnen helpen.

Boxen tegen armoede

Kledingbank Zaanstreek is een van de drie goede doelen van het gala Business Boxing Zaanstad dat de Junior Kamer Zaanstad op zaterdag 10 juni houdt in het Topsportcentrum De Koog in Koog aan de Zaan. Onder het motto Boksen tegen armoede gaan 22 gelegenheidsboksers de strijd met elkaar aan. De donaties aan de boksers en de opbrengst van de kaartverkoop wordt verdeeld onder de Kledingbank Zaanstreek, de Speelgoed en kinderkledingbank en GJC Zomerkampen. De Junior Kamer wil hiermee een bijdrage leveren aan de bestrijding van de gevolgen van armoede voor kinderen. 

Liever luisteren?

Door: Jaap de Jong