Op verborgen plekken in Zaanstad zijn bewoners actief om de lokale maatschappij een stukje socialer en duurzamer te maken.

Derde keer!
Tijdens de derde Zaanse stadexpeditie ontmoetten meer dan 45 ondernemers, actieve bewoners, ambtenaren, maatschappelijke organisaties en raadsleden elkaar bij het eerste trefpunt Het Blauwe Pand in Zaandam. Zij lieten zich inspireren en dachten mee over vraagstukken van de initiatieven. Ook Amsterdammers en een raadslid uit het Gooi waren zichtbaar enthousiast over de expeditie.

Het Blauwe Pand!
Het Blauwe Pand is een coöperatie in oprichting die buurtgericht werkt en samen met bewoners en ondernemers de buurt wil verbeteren en duurzame initiatieven ontwikkelt. Er werd een buurtvisie gepresenteerd waarop mensen konden reageren. Om te peilen wat de buurtbewoners echt willen werd aangeraden om ook huisbezoeken af te leggen. Samen kun je zoeken naar oplossingen. Afval wordt geld waard. Dat was een van de ideeën om geld te verdienen. Jongeren zouden ook ingezet kunnen worden bij klussen.

De Snuiter!
11922837_930318157010248_7617624157461533068_oDe cadeauwinkel De Snuiter trok veel klanten toen het nog aan de winkelstraat in Krommenie lag. Sinds de winkel en het atelier waar mensen met een verstandelijke beperking mooie artikelen maken, is verstopt in een woonwijk kan niemand het meer vinden. Bezoekers namen een kijkje in de leuke vrolijke winkel en maakte een praatje met de ambachtslieden. Gisteravond wemelde het op de sociale media van berichten om meer mensen attent te maken op deze leuke winkel. De Snuiter kreeg veel ideeën aangereikt om beter op de kaart gezet te worden. Terugkerende vraag was wel of het doel was om meer producten te verkopen of om meer mensen naar de winkel te trekken zodat zij ook kennis kunnen maken met de makers van de decoratie-artikelen.

De Groote Weiver!
In Zaanstreek Noord zijn nauwelijks of geen culturele uitgaansgelenheden. De Groote Weiver organiseert daarom al vele jaren buurtmaaltijden, concerten, lezingen, films, jamsessies en kinderactiviteiten, en is verbonden aan een kringloopwinkel en repaircafé. Het is meer dan een cultureel uitgaanscentrum voor Zaanstreek-Noord, want je kunt hier ook werkervaring opdoen en weer meedraaien. Het centrum wordt geleid door vrijwilligers en iedereen met een goed plan kan het uitvoeren. Hier was het vraagstuk hoe de ruimtes overdag beter benut kunnen worden tegen een zeer schappelijke huurprijs. Er kwamen gevarieerde ideeën voorbij, zoals de ruimte verhuren aan flexwerkers, voor exposities, voor ondernemers uit Krommenie, etc. Ook werd de tip gegeven dat het beter op de website kon worden vermeld.

Transition Town! 
12004899_930375810337816_3197522794996596398_nJacob Spaander, een van de actieve denkers achter Transition Town, vertelde over de vrolijke beweging die van onderaf de lokale economie en maatschappij sterker wil maken. Invloeden op de wereldmarkt treffen iedereen. Transition Town heeft geen politieke kleur, elke groep heeft kennis en ideeën die kan worden ingebracht om de problemen op te lossen. Er werd flink gebrainstormd hoe mensen zelf de verandering kunnen vormgeven om de maatschappij duurzamer en socialer te maken. Jacob was blij met de opbrengst want hij had na afloop goud in handen, zeker omdat de deelnemers zelf hun ideeën verder gingen uitwerken. Want iedereen is zelf verantwoordelijk voor de transitie.

Zaanse energie!
Tijdens de expeditie was er ook aandacht voor de Zaanse Energie Koöperatie. Op verschillende plekken in de Zaanstreek zijn zonnepanelen en een windmolen geïnstalleerd, die alternatieve energie opwekken. Zo’n honderd leden van de ZEK nemen deze energie af via Green Choice. Zo vloeit lokaal gewonnen stroom terug de Zaanstreek in. Deelnemers van de stadexpeditie concludeerden dat het een fantastisch product was tegen een lagere prijs, maar dat er blijkbaar vooral behoefte was aan betere verkopers. Ze gaven tips waardoor het verhaal over deze ‘gewoon goede eerlijke Zaanse energie’ nog beter kon worden uitgedragen. Zodat er meer klanten komen en er nieuwe projecten kunnen worden gestart om echt duurzame Zaanse energie op te wekken.

Kledingbank!
De expeditie werd afgesloten met het verhaal van de Kledingbank. Zaankanters die in een schuldsaneringstraject zitten, hebben slechts € 50 per gezin te besteden. Geld voor kleding is er niet, want een kringloopwinkel is nog veel te duur. Marije Heijne, oprichter van de Kledingbank Zaanstad, vertelde hoe iedereen kan bijdragen om de winkel regelmatig van goede artikelen te voorzien. Er is vooral een tekort aan goede tweedehands kinderkleding, kinderschoenen en kinderjassen. Deze kunnen worden ingeleverd op verschillende inzamelpunten die je vindt op www.kledingbankzaanstad.nl. En sponsors zijn ook zeer welkom.

De initiatiefnemers waren enthousiast over de bijdrage van de deelnemers en de nieuwe verbindingen die zijn gelegd.

De vierde en voorlopig laatste stadexpeditie is op vrijdagmiddag 9 oktober en gaat naar Krommenie. Voor meer informatie zie www.platformaandezaan.nl.

Met dank aan Sarah Vermoolen die de tekst aanleverde. (Oké… kopjes voegden wij toe). De foto’s komen van de Facebookpagina.