Zondagmiddag – 24 september – is rond 12.30 uur brand ontdekt bij Cultureel Centrum De Groote Weiver aan de Industrieweg in Wormerveer.

De brand werd al snel opgeschaald naar een ‘grote brand’ in verband met de complexiteit van het gebouw. De brand woedde op meerdere plekken in één van de ruimtes. Het zou gaan om een opslagruimte. Er was veel rookontwikkeling die zich verspreidde naar andere ruimtes van het gebouw. De rook kwam ook tussen de dakpannen door uit het dak.

De personen die in het pand aanwezig waren zijn zelf naar buiten gegaan. De brandweer heeft snel gehandeld en erger weten te voorkomen. De Venturi-methode is toegepast om de rook uit het pand te krijgen.

In de ruimte stonden onder andere apparatuur en dozen met oude spandoeken van bijvoorbeeld fakkeloptochten. Sommigen zijn al 40 jaar oud en hebben emotionele waarde.

Hoe de brand is ontstaan is nog niet duidelijk. Mogelijk is er sprake van brandstichting. De politie heeft het pand afgezet met lint en gaat verder onderzoek doen.

Bijdrage door Michel Schermer