Orenmens, 30 jaar De Kift-kunst

Het Zaanse muziektheatergezelschap De Kift maakt al ruim 30 jaar eigenzinnige muziek. De beelden bij de poëtische fanfare-punkmuziek zijn in september op de tentoonstelling ‘Orenmens’ te zien.

Drummer en artistiek leider Wim ter Weele maakte al die jaren albumhoezen, decorstukken, tekeningen, fotocollages en schilderijen voor De Kift. Dat werk staat centraal op de expositie.

Van 7 t/m 22 september is de tentoonstelling Orenmens te zien; een verzameling van kunst met extra audiovisuele effecten:

“Orenmens is een totaalkunstwerk van alles wat Ter Weele (1951) de afgelopen dertig jaar heeft gemaakt om de muzikale en literaire bronnen van De Kift zichtbaar te maken. De elf albums met alles daaromheen, dienen als uitgangspunt. De kunst van Wim wordt op deze expositie centraal gesteld, in een andere vorm gegoten en in een nieuw perspectief geplaatst.

Hiervoor gaat hij de samenwerking aan met videokunstenaar Martijn Grootendorst en decorontwerper Alex van Zanten. Samen laten zij een ‘De Kift-stad’ verrijzen waarin bezoekers kunnen ronddwalen, maar waar ook optredens plaatsvinden en waar Ter Weele educatieve workshops voor kinderen uit het basisschoolonderwijs geeft (‘Dweilgooien met Wim’).”

Orenmens is “een surrealistische wereld, opgebouwd uit magische gangen met geprojecteerde teksten, tekeningen, schilderijen en uitvergrote sculpturen en installaties.”


Op woensdagnacht 28 augustus in het radio-1 programma Nooit meer slapen (0.00-2.00) een interview met de oprichter van de Kift, Ferry Heijne.


ORENMENS, 30 jaar De Kift in beeld: 7 t/m 22 september 2019. Locatie: Broedplaats LELY, Schipluidenlaan 12, Amsterdam-West Open: dagelijks 11.00 – 18.00 uur, vrijdag en zaterdag tot 22.00 uur.

Deel dit artikel:

Reageren? Ja, graag! Houd je aan onze regels

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *