Orkaan presenteert plannen aan raadsleden

In september van dit jaar moeten de gemeenteraden van Zaanstad en Wormerland besluiten over wie de uitzendvergunning – en de bijbehorende subsidie – voor de lokale omroep voor de komende vijf jaar krijgt voor beide gemeenten.

De keuze gaat tussen De Orkaan en RTV Zaanstreek. Eerder hebben die twee geprobeerd te fuseren om samen één aanvraag in te dienen maar dat mislukte op het laatste moment.

De vergunning van RTV Zaanstreek liep op 7 mei van dit jaar al af maar omdat de fusie op het laatste momen niet doorging is de beslissing, over wie tot 2026 de lokale omroep wordt, uitgesteld.

De Orkaan presenteert vanmiddag haar plannen in de Bullekerk aan de leden van de gemeenteraden van Zaanstad en Wormerland en gaat over die plannen in gesprek met de raadsleden.

Ons beleidsplan is hier te vinden. Over de procedure van de gemeenten zijn we overigens nogal verbaasd en we hebben daar dan ook een brief aan beide gemeenten gestuurd. Bij Zaanstad.Nieuws is daar een nieuwsbericht over verschenen. De POV heeft inmiddels vragen over die brief gesteld.

De totale subsidie van Zaanstad en Wormerland samen is € 110.000* – t/m vorig jaar was dat € 160.000 maar dat wordt voor 2022 en de jaren daarop verlaagd. De Orkaan vindt dat je voor dat bedrag eigenlijk geen professionele dagelijkse nieuwsvoorziening kan verzorgen. We proberen voor de komende jaren zelf extra middelen te verwerven door meer advertenties te verkopen, opdrachten van derden uit te voeren en lezers om een donatie te vragen.

* eerst stond er een nul te weinig in dat bedrag.

Deel dit artikel:

4 reacties

 • Edwin Kleiss

  Oostzaan heeft een eigen lokale omroep met een andere licentie die nog doorloopt Dat is Radio9.

  Al zit het postadres van de Orkaan op de maan, maakt dat iets uit?
  De Orkaan richt zich toch op Zaans nieuws?

 • Hennie Mazurel

  En nu maar hopen dat de raadsleden de Orkaan kiest. Ik duim voor jullie.

 • Rienk van der Molen

  In een sollicitatiebrief mag je geen type- of schrijffouten maken. Althans, zo is mij geleerd in een ver verleden. Het verbaast me dan ook dat een achtenswaardig medium als De Orkaan in de sollicitatie naar ‘dé nieuwsbrenger van Zaanstad en Wormerland’ m.i. een misser laat staan. Tenminste, ik lees in al mijn onschuld het bericht ‘Orkaan presenteert plannen aan raadsleden’ als een open sollicitatie.
  De Orkaan schrijft: De totale subsidie van Zaanstad en Wormerland samen is € 110.00 – t/m vorig jaar was dat € 160.000 maar dat, enzovoort. Het lijkt mij sterk dat beide gemeenten een lokaal nieuwsmedium willen afschepen met een douceurtje van tot op de cent afgerond 110 euro.
  Oh, nu zie ik het: het is geen € 110 kómma nul nul; het is € 110 púnt nul nul. Dat scheelt (?).

 • De Orkaan

  Er stond inderdaad een ‘0’ te weinig, Zaanstad en Wormerland hebben samen het mooie bedrag van € 110.000 over voor een lokaal medium. Het woord ‘douceurtje’ (gift, extraatje, fooi) is inderdaad op z’n plaats. Want voor die € 110.000 willen ze 24 uur per dag, 365 dagen per week dagelijks nieuws op radio, tv, website en sociale media, wijktelevisie, minstens 2 full time betaalde journalisten met een HBO- of universitair diploma, 24 uur bereikbaarheid, een rampenzender stand by, studio’s, muziekrechten, zendmasten, een betaald bestuur, bereiksonderzoek en nog 21 andere dingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *