Orkaankrachten Junior ontdekken een bijzonder insect

De krachten van de Tamarinde in Zaandam gingen op onderzoek naar insecten buiten het schoolplein.

Er waren heel veel insecten, bijvoorbeeld bladluizen, lieveheersbeestjes, pissebedden en rollertjes, vliegen, mieren, bijen, slakken, waterinsecten en nog meer….

Maar wat we heel bijzonder vonden was een soort spin die kan vliegen en hij is rood, en hij lijkt op een bij, maar dat is hij niet. We wisten niet of hij kan steken.

We zochten in boeken, en we vonden wel dieren die erop leken. In de kleuren paars, zwart, maar we vonden geen plaatje van precies dezelfde. Het blijft mysterie welk dier het is. We denken dat hij bijzonder is!

Wie weet welk dier het is, die mag het zeggen!

Dit is het dier

Ecesu, Burak, Ghislaine, Tess, De Redactie

onderzoek aan de waterkant

Gulsena hebt een lieveheersbeestje gevonden in het gras

Is dit een pissebed of een rollertje?

Burak typt het stuk

 

Deel dit artikel:

4 reacties

 • David Sluis

  De Orkaan “huisbioloog” hier..

  Een soort van vliegende spin, mmm..
  Sommige spinnen ‘vliegen’, ze stijgen op aan hun eigen gemaakte draad, en zo verspreiden ze zich, maar voor de rest..

  Een spin is GEEN insect, maar WEL een geleedpotige. Alle spinnen hebben 8 poten, alle insecten 6. Maar er zijn heel veel andere verschillen.

  De foto is best onscherp, maar ik denk hier toch een nachtvlinder in te zien. Ik denk aan de Kleine beer, (familie beer vlinders). De vlinders zijn zowel overdag als ’s nachts actief. Hij is algemeen. Hij legt zijn eitjes op o.a. Weegbree, Kruiskruid. Maar ook op andere kruiden en struiken.

  Wel een mooie waarneming hoor! En ook leuk dat jullie hier aandacht aan besteden. Is nuttig en nodig!

 • Kick

  Het is een vlinder, een nachtvlinder. Die houden hun vleugels plat als ze niet vliegen ( dagvlinders vouwen ze omhoog). Ze hebben brede harige antennes op hun kop, daar kunnen ze waanzinnig goed mee ruiken, een leuk vrouwtje op honderden meters afstand bijvoorbeeld. Steken kunnen ze niet. Ze hebben een roltong,waarmee ze als een limonaderietje nectar uit bloemen drinken.
  Er zijn heel veel soorten nachtvlinders, op de website van de vlinderstichting kun je intypen wanneer en waar je de vlinder gezien hebt en dan zie je de vlinders die in mei vliegen ( sommige vlindersoorten zijn in mei nog een ei, of een rups, of een pop!) Dat lukte mij niet op deze telefoon, dus meer dan dit kan ik jullie helaas niet vertellen. Wie o wie?

 • David Sluis

  Familie is Spinneruilen en GEEN Beervlinders om het makkelijk te maken..

 • Merel Kan

  David en Kick, dank! De redactie was nog bijeen toen Davids tip over de Kleine beer binnenkwam. We denken dat het klopt en we zijn heel blij met de informatie. Over twee weken komen we weer bijeen, dan gaan we er wat dieper op in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *