Orkaankracht Junior: op jacht naar de eikenprocessierups

De redactie van de JuniorOrkaan van de Tamarinde in Zaandam ging vandaag op zoek naar de eikenprocessierups. Want we hadden op het jeugdjournaal gezien dat die er op veel plekken in Nederland is.

We hebben eerst opgezocht hoe een eikenboom eruitziet. Ze hebben een beetje blaadjes met afgeronde kartels.   Toen zijn we op zoek gegaan in de natuur van Poelenburg.

Van de rups krijg je jeuk en bultjes en last van roodheid en ontstekingen. Eigenlijk zijn we daarom blij dat we hem niet hebben gevonden. We zagen wel andere mooie dingen.

Een tor:

Een veer:

Paarse prikbloemen:

Een madelief:

Deel dit artikel:

3 reacties

 • Ria Gijssen

  Er is veel in Poelenburg, maar gelukkig geen eikenbomen. En de prosessierups.
  Helaas wel heeeel veel gevaarlijke grasaren. Die gevaarlijk zijn voor hond en kat.

  • Merel Kan

   Hoi Ria, dank voor je reactie! Die grasaren zijn echt interessant voor de Junior – redactie, maar er zit een hele schoolvakantie tussen (volgende week wordt het strand bestudeerd en dan gaan we plat).
   Wanneer spelen die aren op en wat is een goede tijd om erover te schrijven voor de redactie?

 • David Sluis

  Zijn grasaren nu ook al gevaarlijk? Whats next? De mens heeft zijn bestaan te danken aan grassen. Het moet toch niet gekker worden. Hoever zijn we afgedwaald mensen? De mens is gevaarlijk, voor de natuur en zijn eigen leefomgeving. Alles moet wijken. Heeft de recent zich gevestigde Wolf hier ook last van? Echt een non onderwerp dit, helemaal in relatie tot de processierups.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *