Orkaan’s Grote Club-actie: kom erbij! (#12: de Buurtbus)

De Zaanstreek kent een levendig verenigingsleven. Er wordt volop gesport, enthousiast gemusiceerd, betrokken toneel gespeeld, met gevoel geschilderd, inlevend gelezen en hartgrondig gedicht.

Maar nog lang niet genoeg en nog lang niet door iedereen. Dan kan natuurlijk beter.

De hele maand september is het bij De Orkaan Grote Club-actie! Vandaag:

Buurtbusvereniging Zaanstreek Zuid

Hans van den Berg uit Assendelft mailde ons:

Ik ben als vrijwilliger en als bestuurslid aangesloten bij de buurtbusvereniging Zaanstreek Zuid uit Assendelft. Wij zijn dringend op zoek naar nieuwe vrijwilligers, die het leuk vinden als chauffeur de buurtbus af en toe te willen rijden.

Over de buurtbus:

Buurtbusvereniging Zaanstreek Zuid uit Assendelft is, ter uitbreiding van het huidige team, op zoek naar chauffeurs.
De vereniging vindt het belangrijk om openbaarvervoer te blijven bieden voor de buurtschappen Assendelft, Nauerna Westzaan en de Havenbuurt naar station Zaandam. Daar waar de grote stadsbussen niet kunnen komen, rijdt de buurtbus lijn 456.

In het pré Coronajaar 2019 vervoerde de buurtbus ruim 39.500 passagiers. Voor dit jaar verwachten wij eenzelfde aantal reizigers te kunnen verwelkomen in onze buurtbussen.

Momenteel wordt gereden met twee 8 persoons Mercedes busjes, welke beschikbaar zijn gesteld door Connexxion. De concessie voor het openbaar vervoer in Zaanstad, zal vanaf eind 2023 worden overgenomen door busbedrijf EBS. De dienstregeling van de buurtbussen zal dan onder de naam van EBS worden voortgezet.

Om de continuïteit van de lijndienst te kunnen blijven waarborgen, is er regelmatig plaats voor nieuwe chauffeurs.

Het is vrijwilligerswerk, maar niet vrijblijvend. Een busdienst duurt 3 uurtjes. Wij vragen aan onze chauffeurs, of zij één of twee diensten per week beschikbaar kunnen zijn. Een geldig B rijbewijs is voldoende. De Mercedes 8 persoonsbusjes rijden 6 dagen in de week van ca. 07.00 uur tot 19.00 uur. De vereniging bestaat uit ongeveer 50 chauffeurs. Op zon- en feestdagen rijdt de buurtbus niet. De chauffeurs kunnen per maand opgeven wat hun voorkeursdag of -tijdstip is. Onze planner houdt daar dan rekening mee. Uiteraard word je door ervaren chauffeurs geïntroduceerd en opgeleid.

Interesse: kijk voor meer informatie op www.buurtbuszaanstreekzuid.nl of neem geheel vrijblijvend contact op met Fons Arens op tel. nr: 06-10680796 of mail naar fonsarens@gmail.com


Jouw club of vereniging ook in onze club-actie? Stuur een mailtje naar De Orkaan (met een paar foto’s en een uitleg waarom mensen lid moeten worden of mee moeten doen).

Hier alle afleveringen van de Grote Clubactie van De Orkaan.

Deel dit artikel:

2 reacties

 • Willem Croese

  Echt bizar! Toen dit project begon werden eerst vier chauffeurs ontslagen omdat Connexxion met de buurtbus stopte. Voormalig wethouder Corrie Noom (PvdA) zette zich voor deze buslijn in door ‘vrijwilligers’ te werven, dus gratis personeel. De ‘Vrijwilligerscentrale’ van Welsaen moest die klus klaren. Indien voldoende mensen dan zou Connexxion de busjes, bedrijfskleding en dergelijke leveren. De missie slaagde. Sterker de buslijn is ooit volop in het nieuws geweest en zelfs in de Tweede Kamer kwam het aan de orde. Een vrijwillig chauffeur die werkloos was gaf zijn werkzaamheden op aan de UWV met grote problemen als gevolg. Minister Asscher (PvdA) van Sociale Zaken moest zich verantwoorden in het parlement. En nog steeds is er de vraag naar gratis personeel voor de buurtbus. Wanneer stopt dit? Buschauffeurs ‘verdienen’ een normaal loon en werken niet gratis!

  • Hans v.d. Berg

   Beste Willem. Je maakt een vergissing. De Assendelftse buurtbus is voor commerciële exploitatie niet rendabel. Het is om die reden dat CXX stopte met de buurtbus. Wij als bewoners van Assendelft en omgeving vonden het belangrijk, dat er voor de buurtschappen Assendelft, Nauerna, Westzaan, Hemkade etc betaalbaar openbaar vervoer zou zijn.
   Het is om die reden, dat er in Assendelft een vereniging is opgericht van vrijwilligers, die de buurtbus willen rijden. CXX levert de (overigens zeer oude) busjes en verzorgt het onderhoud. Wij als vrijwilligersvereniging zorgen dat de buurtbusjes rijden. Wij zijn niet in dienst bij CXX en krijgen/hebben ook geen dienstkleding.
   Wij verdringen geen werk, omdat als wij het niet zouden doen, de buurtbus direct opgeheven wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *