De tube Zaanse mayonaise hiernaast is te consumeren t/m januari 2016. Moeten we die weggooien? NEE, zeggen ze bij Platform aan de Zaan: “veelproducten kun je nog prima gebruiken, ook als de datum al lang verlopen is.”

Jaarlijks gooit de gemiddelde Nederlander vijftig kilo voedsel weg. Vaak omdat het ‘over de datum’ is. Maar veel producten zijn nog prima.

Bij Platform Aan de Zaan legt voedingskundige Martin van der Gaag uit welke soorten voedselbederf bestaan, welke gevaarlijk zijn, hoe je ze voorkomt, en wat je hebt aan de houdbaarheidsdatum. Kortom: hoe je zo min mogelijk weggooit.

Het Platform roept op “vooral zelf iets mee te nemen uit je voorraad. Het oudste levensmiddel wint namelijk een prijs.” De Orkaan neemt deze tube mayonaise mee, op 1 februari – de dag van de bijeenkomst – is het echt “over de datum”, benieuwd of we het nog over onze frietjes kunnen doen.

Na de pauze keukenprinses Astrid van der Meer van de stichting Koken Eten Daten in Westzaan. Zij kookt met producten van Dekamarkt die vanwege de houdbaarheidsdatum weggegooid zouden worden.

mayonaise

Wanner: Maandag 1 februari 2016, 19.30 Café open
Moderator: Hans Bosma
Locatie: De Fabriek, Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam
Entree: gratis