Afval oogsten, wormenhotel en Biomeiler

Op maandag 3 april gaat het bij Platform aan de Zaan over Zaanstad groen en circulair.

De aanwezigen leren hoe ze afval kunnen oogsten, wormen hun compost kunnen laten verwerken en via een Biomeiler zelf energie kunnen opwekken.

Milieubioloog Nic Grandiek is adviseur Circulaire Economie/Natuur bij de Provincie Noord-Holland praat over ‘afval’, alhoewel…

“afval bestaat niet meer. Er gebeurt al ontzettend veel op dit terrein. Ook voor het bedrijfsleven is het van groot belang om veel minder energie te gebruiken en dit ook te vermarkten.”

Jan Brouwer was in 2016 genomineerd voor ‘Amsterdammer van het jaar’ dankzij zijn buurtinitiatief in De Pijp in Amsterdam

“Een bak op straat was het begin van het buurtcomposteren. Het is heel simpel. Buurtbewoners die meedoen brengen hun groenafval naar de bak en de wormen doen de rest. Twee keer per jaar hebben we een oogstfeest. Dan krijgen de betrokkenen een bak met mest voor hun planten.”

Frank Scholtens kocht vijf jaar geleden een groot hotel in Stünzel (Duitsland):

Het was er heel koud, daarom zochten we naar een oplossing om het te verwarmen zonder dat we een vlammetje moesten gebruiken. Een biomeiler was de uitkomst. Dit is een grote omgekeerde bloempot waar je je hout, groen- en tuinafval in stort, de compost levert warmte op voor het huis.”

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *