Paaltjessoap #22: Paaltje uit de grond geramd

Wij kunnen niet genoeg krijgen van deze – we zouden bijna zeggen ‘onze’ – paaltjes’ (nu ‘paal’) op de Hogendijk in Zaandam. Liefst gingen we terug naar de tijd dat ze met z’n tweetjes gelukkig stonden te zijn, maar helaas be-palen wij dat niet.

Het was al een half jaar stil aan het paaltjes-front. In aflevering 21 (april 2022) werd de betonnen buurman van onze paal door een ‘Jeep-achtige auto’ kapot gereden. Het was stilte voor de storm want vandaag was het weer raak.

Doorgewinterde Hogendijkgangers weten het. Talloze automobilisten negeren alle waarschuwingsborden en lopen vast bij de paal. Met een kleine auto lukt het soms net over de stoeprand langs de paal te manoeuvreren maar je kan er ook gewoon bovenop knallen. Dat gebeurde dus. Paal met klinkers en al de grond uit geramd.

Een terugblik…

Paaltjessoap, het begin…

Ooit stond, lang geleden, het paaltje er heel alleen eenzaam te zijn.

Gelukkig plaatste ZNSTD er een vriendje m/v bij, waardoor het oeverloos midden op de Hogendijk staan ineens een stuk gezelliger werd. Er ontstond een intense vriendschapsband die verdacht veel op verliefdheid leek… Kijk ze stralen van geluk!

Wie de beslissing nam, weten we niet, maar er was iemand die het paartje een beetje te gezellig vond, dus ze werden uit elkaar gezet… Jaloezie?

Na protest uit de gemeenschap die de aanblik van het uit elkaar gerukte stel niet aan kon zien, besloot de gemeente een hand over het hart te strijken, het stel mocht weer gezellig dicht bij elkaar. Helaas bleek het geluk van korte duur. Gisteren mailde Orkaan-lezer en paaltjes-paparazzi Bas Sommeijer ons dit ongeluk (minder geschikt voor jeugdige kijkers):

De geliefden werden ‘opgeknapt’ met afzetlint. En het wankel evenwicht leek even te winnen. Totdat het noodlot hen weer trof:

Hoeveel ellende kan een simpel paaltje dragen? Wij kunnen het niet bewijzen, maar het gerucht gaat dat het staande paaltje knakte van puur verdriet. Eelco Aartsen maakte de dramatische foto.

Kort nadat bovenstaande foto genomen werd, is het echtpaar weer opgelapt. Dat was in juni vorig jaar. In de tussentijd waren ze er even tussenuit voor een korte break tijdens de Dam tot Damloop. Opgefrist en uitgerust kwamen ze terug en eindelijk leek alles voorspoedig te gaan. Ze begonnen zelfs langzaam aan uitbreiding te denken. Tot die nacht…

paaltjes martin

Alweer een gitzwarte bladzijde uit de geschiedenis van de paaltjes. Blijft hen dan niks bespaard? Wij hopen dat de onderste steen bovenkomt, dat de dader wordt gepakt en – bovenal – wensen we de paaltjes sterkte. Hou vol, lieverds!

Update 14:47 uur: Zojuist meldt Geert Rijken dat het getroffen paaltje liefdevol, maar wankel, overeind is geholpen.

paaltjessoap rechtop Geert Rijken

Tsja, en dan staat er niets anders op dan gebeurt het volgende … Het doet echt een beetje pijn.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is paaltjessoap-marloes-vos-2.jpg

Even hadden we hoop op herstel: op 21 augustus werd straat hersteld, maar paaltjes niet.

Eelco Aartsen
Bas Sommeijer

Tot het doek definitief viel voor onze lieve, eigenwijze vriendjes. Wij hopen dat ze hun laatste dagen mogen slijten in een rustig hoekje op de gemeentewerf…

De nieuwelingen nemen waar vanaf vandaag. Wij hopen dat hun leven aan de Hogendijk wat minder dalen zal kennen.

Ze zijn ingeruild voor jongere exemplaren, die nu in hun plaats staan te schijnen. Hoe mooi en ferm de groentjes ook zijn, het zal even duren voordat wij ze in ons hart zullen sluiten.

Ook de nieuwe makkers verdwenen plots… En nu komt er 5 meter verderop dus weer een eenling terug. Hond Princess van buurtbewoner Marcel van Kampenhout kijkt verbaasd als ze ziet dat de tweeling is verdwenen.

Vorige week spotte Orkaankracht Bas Sommeijer de eenzame paal en de laatste werkers.

Hier ziet het paaltje het even niet zitten na een – vermeend- bezoek aan The Black Smith:

18 februari 2022: Vergeleken met vorige week is de paal wel weer een stukje verhuisd. Bas Sommeijer legde de laatste ingraving vast: schuiven maar.

Tijdens storm Eunice werd het gloednieuwe paaltje afgezaagd. Eelco Aartsen maakte een filmpje en Erik Schouten is verantwoordelijk voor de afgezaagde foto onder het filmpje.

Donderdag in februari 2022 werd een nieuw exemplaar teruggeplaatst. We heten deze held van harte welkom en we hopen dat hij (m/v) lang mag blijven staan. Erik Schouten ontdekte de nieuwe paal nadat hij wegfietste bij het OrkaanCafé:

Erik Schouten 24 februari

En de volgende dag, op 25 februari fotografeerde Bas Sommeijer de nieuwkomer:

In april 2022 werd rond een uur of één ’s nachts met een enorme klap de betonnen buurman van de paal kapot gereden.

Erik Schouten

Maar… er gebeurde meer in de directe omgeving! De neef van ons paaltje is niet lang geleden op de Krimp gestationeerd. Ook hij werd vannacht keihard omvergereden. Buurvrouw Anita Hartman hoorde een geweldige klap, ook rond één uur. Vanmorgen maakte zij deze foto:

Anita Hartman
Deel dit artikel:

2 reacties

  • Jacob Cabida

    Inderdaad hilarisch! Maar de keerzijde is natuurlijk wel dat dit zo langzamerhand een flinke kostenpost voor onze gemeente is geworden! Ik heb daarom nu een praktische oplossing hiervoor, zet er maar een camera bij, dan kan de schade verhaald worden op de autobestuurders. Dan blijft die paal waarschijnlijk ook wat langer rechtop staan!

  • Jaap Veldman

    Nog beter maak er weer een doorgaande weg van . Scheelt een hoop ergenis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *