De ‘Partij voor de Minima’ wil in Zaanstad in maart 2022 meedoen met de verkiezingen. De partij komt voort uit de Vereniging Stille Armoede Zaanstad, een initiatief van Derk van Tongeren, inwoner van de Zaandamse wijk ’t Kalf. Ook wil Van Tongeren de ‘Huurdersvereniging Zaanstad’ oprichten.

De partij is nog in oprichting, andere bestuursleden of kandidaten zijn er nog niet. Van Tongeren wil in december “maximaal drie kandidaten voor de lijst, want meer zetels lijken me onhaalbaar.” Van Tongeren is ook de enige bestuurder van de Vereniging Stille Armoede.

In Zaanstad is Van Tongeren sinds 2019 actief met Stille Armoede, maar in 2014 dook hij op als Ismael ibn Adam, voorman van de Muslim Defence League, een club met fundamentalistische sympathieën (o.a voor IS).

En nu dus voor een ‘sociaal en groen woonbeleid’. Derk Antoon Willem van Tongeren heeft het in zijn uitingen vaak over ‘wij’ en ‘onze medewerkers’ terwijl ook de status van ‘vereniging’ suggereert dat er meerdere personen bij betrokken zijn.

Stille Armoede

Maar de enige club die bij de Kamer van Koophandel is geregistreerd, is de Vereniging Stille Armoede (opgericht in augustus 2019) en de enige ‘functionaris’ is Derk Antoon Willem van Tongeren. De aangekondigde website is nog niet in de lucht. Volgens de voorzitter zijn er ‘vijf vrijwilligers’ bij de verenging betrokken, maar namen wil hij “nog niet bekend maken”. De Partij voor de Minima en de Huurdersvereniging Zaanstad zijn (nog) niet bij de KvK ingeschreven.

Van Tongeren probeert aan te sluiten bij bestaande trends. Eerst bij het moslim-fundamentalisme, dan tegen de ‘stille’ armoede en nu dus voor groen en sociaal. In zijn recente uitingen op Twitter en Facebook probeert Van Tongeren aan te haken bij de acties tegen de sloop van de Peperstraat. En dus op die manier in de raad te komen. Voor een politieke partij is dat heel gewoon: “Politiek is van alles en nog wat.”

Van Tongeren heeft een neusje voor publiciteit, met zijn ‘vereniging’ haalde hij ook de pers toen Stille Armoede Zaanstad opkwam voor een moeder en dochter die hun huis uit moeten nadat er drugs in hun woning waren gevonden en voor een actie om daklozenopvang in UWV-gebouw (2019) te realiseren. En nu weer met de oprichting van zijn ‘partij’.

Muslim Defence League

In 2014 haalde hij met de Muslim Defence League zelfs de landelijke pers toen ‘hun’ betoging in Den Haag vanwege doodsbedreigingen zou zijn afgelast. Toen Van Tongeren in augustus 2019 het Twitter-account ‘@armoedezaanstad’ lanceerde, vermeldde hij als ’tags’: Hardcore, Jiujitsu, Ajax en NIDA (islamitische partij die vooral in Rotterdam actief is). Het account is inmiddels niet meer actief. Ook de website van Muslim Defence League Holland is niet meer actief. Van Tongeren:

“Dat is zeven jaar geleden, de Muslim Defence League bestaat niet meer. Ik ben nog wel moslim, maar ga nu richting politiek.”

Van Tongeren zou ook bestuurder zijn geweest bij de Stichting Polder Dawah Centrum, maar deze is onvindbaar bij de KvK (ook website bestaat niet meer). Op een gelieerde website ‘Islam wist je dat’ is nog wel zijn bankrekening te vinden om een ‘alleenstaande zuster met met een kind’ financieel te steunen (juli 2016).

Links: